Câștigă cine numără voturile?   Chișinău    

5 din cei 9 membri ai CEC, sub controlul puterii

Noua componență a Comisie Electorale Centrale (CEC) a ajuns în Parlament. Cinci din cei nouă membri ai CEC au fost propuși de majoritatea parlamentară, trei de opoziție, iar un potențial membru urmează a fi propus de șeful statului.

Doar trei membri din actuala componență a CEC își vor păstra fotoliile. Este vorba de Andrei Volentir (PD), Eduard Răducanu (Platforma Social Democrată) și Vasile Gafton (PLDM). Din noua componență a CEC vor mai face parte: Veaceslav Agrigoroaie (PD), Rodica Ciubotaru (PL), Gurduza Sergiu (din partea transfugilor PLDM), Maxim Lebedinschi ( PSRM) și Aliona Russu (PCRM). Proiectul de hotărâre urmează a fi discutat miercuri la Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului.

Timofti încă se gândește

Consilierul președintelui Nicolae Timofti, Ion Păduraru a declarat pentru report.md că șeful statului nu a desemnat încă o persoană în componența CEC, deoarece încă nu a primit vreo solicitare în acest sens din partea Parlamentului. Potrivit lui Păduraru, este vorba de niște proceduri formale, decizia urmând să-i aparțină președintelui Nicolae Timofti. Consilierul președintelui Nicolae Timofti, Ion Păduraru a declarat pentru report.md că șeful statului nu a desemnat încă o persoană în componența CEC, deoarece încă nu a primit vreo solicitare în acest sens din partea Parlamentului. Potrivit lui Păduraru, este vorba de niște proceduri formale, decizia urmând să-i aparțină președintelui Nicolae Timofti.

Anterior, analistul politic Igor Boțan vorbea despre o directivă a UE prin care se solicită numirea prin concurs a celor care activează în instituţiile de drept şi de reglementare, inclusiv cum este CEC, directivă ignorată și în acest caz de către autoritățile moldovene. 

Constantin Uzdriș

Articolul anterior

Confruntarea pentru Președinție va fi una dură, în două tururi și se va da pe criterii geopolitice

Articolul următor

Chișinăul privește cu înfrigurare dezghețarea conflictului din Nagorno-Karabah