Președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean, atenționează asupra lipsei sistemului de epurare a apelor reziduale provenite din sistemul de canalizare, care sunt deversate direct în râul Nistru.

Orașul Soroca nu are o stație de epurare a apelor reziduale provenite din sistemul de canalizare. Problema nu a fost soluționată chiar dacă au fost identificate surse financiare.

„După calculele mele, 2500 de tone în fiecare 24 de ore sunt aruncate direct în râul Nistru la 30 de metri de la cetatea Soroca și le doriți poftă bună până la Odesa. 2500 de tone de rahat, să iertați, în toată ziua, în Nistru! Eu cândva am avut intenția de a hotărî această problemă - atunci când eram în Parlament. Am fost pus la punct și mi s-a spus: „Gospodin (domnul) Urechean nu înțelege corect problema. Aici nu este vorba de metale grele, ci de deșeuri biologice”. Eu mi-am dat seama că sunt un agramat. Asta e o catastrofă fraților! Ca cetățenii care utilizează apa din Nistru să pape rahatul de la Soroca până la Odesa. Au fost proiecte, erau și investiții străine, dar nu ați găsit numitor comun asupra amplasării stației de epurare”, a declarat Urechean în cadrul audierii Raportul de audit al proiectului „Programul de Dezvoltare a Companiilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare”.

„Este o situație dramatică ce trebuie pusă pe masa guvernării. Utilizarea acestui rahat necesită medicamente pentru tratarea bolilor pe care le provoacă. La fel e și la Bălți, la Orhei și la Chișinău...”, a dezvăluit Urechean.

Știrea integrală pe Agora.md