Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat în urma unei întâlniri cu omoloaga sa din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, că România va furniza țării vecine experți pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Aproximativ 40 de experți din România vor fi trimiși, pe termen scurt, la Ministerul Justiției de la Chișinău, pentru a putea contribui la aderarea UE a țării vecine. ”Vrem ca Republica Moldova să aibă ”pe apelare rapidă” contact cu cei mai buni experți români”, a declarat Alina Gorghiu.

„Cred că locul Republicii Moldova este lângă România - în UE. Reforma justiției este crucială pentru integrarea europeană. Am reiterat sprijinul nostru, al României pentru a susține nu doar declarativ, ci și foarte concret parcursul european al Republicii Moldova. Am agreat împreună să furnizăm experți pentru Chișinău”, a spus ministrul justiției român.

Autoritățile din Moldova vor constitui o nouă funcție, cea de magistrat de legătură, pentru a facilita cooperarea celor două țări pe subiecte de materie penală și civilă, precum analiza  cererilor de extrădare sau de recunoaștere a anumitor hotărâri.

„Vom analiza oportunitatea înființării unui post de magistrat de legatură al României în Republica Moldova. Avem un volum mare de cereri de asistența juridică. Aproape 250 de dosare doar în 2023, fără să luăm în considerare corespondență intermediară. Dacă le adăugăm și pe acelea, ne apropiem de 1000 de dosare”, a scris Gorghiu pe pagina personală de Facebook.

Gorghiu a menționat că expertiza în diverse domenii ale justiției va putea fi solicitată atât online, cât și fizic.

„Republica Moldova parcurge un proces dinamic, complex, ce ține de pregătirea autorităților naționale pentru negocierile bilaterale pentru procesul de aderare la UE. Expertiza României a fost extrem de utilă până acum, mă refer în special la instruirile oferite de colegii românii în materie de armonizare legislativă. Experiența colegilor vine în întâmpinarea problemelor pe care le abordăm acum”, a declarat ministrul Justiției, Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit Agora.md.

În perioada 25 - 26 aprilie, ministra Justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, se află într-o vizită de lucru la București, la invitația omoloagei sale din România, Alina-Ștefania Gorghiu.