Guvernul de la București și cel de la Chișinău au semnat un Memorandum de înțelegere privind continuarea realizării proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.

”Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice. România a fost, este și va fi un susținător al Republicii Moldova prin intermediul realizării unor proiecte concrete. Exemplu stă operaționalizarea Interconectorului Iași-Ungheni-Chișinău (finalizat în 2021) și conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la rețeaua continentală, puternic susținută de România în forurile europene", a declarat ministrul energiei, Vilrgil Popescu.

Prin acest Memorandum se va începe o nouă etapă a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova, a mai declarat Virgil Popescu.

Cooperarea dintre cele două state se va concentra pe realizarea altor proiecte concrete în domeniul gazelor naturale și al energiei.

În domeniul gazelor naturale se vor face lucrări complementare interconexiunii Iași – Ungheni – Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru curgerea gazelor naturale în ambele sensuri. Totodată, se va analiza posibilitatea creșterii capacității de transport a interconexiunii Iași – Ungheni și extinderea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze – Centura Chișinăului.

Lucrările ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2031.

În domeniul energiei electrice se va realiza proiectul de interconectare a sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin construirea obiectivului de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți.

Totodată, ar urma să fie armonizată legislația primară și secundară privind regimul fiscal și vamal în aspectele referitoare la regulile pieței energiei electrice.

Un alt proiect e realizarea interconexiunii de comunicație pe linia electrică existentă 110 kV Huși – Cioara.

Documentul prevede și posibilitatea realizării unui studiu de sistem comun pentru identificarea celei mai bune soluții pentru realizarea celei de-a treia linii electrice de interconectare la nivelul de tensiune de 400 kV dintre România și Republica Moldova.

De asemenea, e menționată posibilitatea preluării Î.S. Moldelectrica în blocul de reglaj al C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea Î.S. Moldelectrica în Piața de Echilibrare administrată de către C.N.T.E.E. Transelectrica S.A.

În Memorandum e reluată și posibilitatea cuplării piețelor centralizate de energie electrică din Republica Moldova cu cele organizate de Operator al pieței de energie electrică desemnat din România, Opcom S.A.

În ianuarie 2023, Transelectrica a primit o delegație oficială din Republica Moldova, condusă de vicepremierul Andrei Spînu, pentru a discuta despre consolidarea colaborării în domeniul energetic.

″În cadrul întâlnirii a fost abordată analiza oportunității de extindere a OPCOM (Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România), filială a CNTEE Transelectrica SA, pe piața de energie electrică din Republica Moldova, fiind agreați astfel pașii următori pentru ca OPCOM să devină operatorul de piață electrică din Republica Moldova", potrivit unui comunicat al Transelectrica.