Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a anunțat inițierea procedurii de retragere a țării din cadrul Acordului privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

„Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. După ce o țară fondatoare, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupând teritoriile și ucigând cetățenii, această organizație nu se mai poate numi drept Comunitate”, a declarat Grosu în cadrul unui briefing de presă, citat de Deschide.md.

Igor Grosu susține că războiul din Ucraina a arătat cine sunt prietenii R.Moldova și cine sunt inamicii.

„Am văzut și cine ne vrea răul, să stăm pe întuneric și să înghețăm în plina iarnă. Noi asta nu vrem, cetetanii Republicii Moldova au spus că vor să facă parte dintr-o lume a păcii. În calitate de președinte al Parlamentului anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente”, a adăugat el.

Potrivit lui, aflarea R.Moldova în CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, să scoatem armata rusă de pe teritoriul R.Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice, impuse de Rusia, precum și nu ne-a ferit de șantajul energetic.

Retragerea din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este un prim pas la nivel de Guvern și Parlament. Evaluăm următorii pași. Este un proces care durează”, a adăugat el.

Grosu a menționat că CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de infuență: „Noi nu mai putem sta la o masă de discuții cu un stat agresor”.

Tot Deschide.md, care citează RIA Novosti, anunță că Moscova a reacționat imediat la declarațiile președintelui Parlamentului. Șeful Comitetului internațional al Consiliului Federației Ruse, membrul Comisiei internaționale a CSI, Grigori Karasin, susține că intenția Chișinăului reprezintă un joc politic numit ”jur loialitate Occidentului”.

”Ei se joacă într-un joc politic, numit ”jur loialitate Occidentului”. Din partea conducerii actuale a R. Moldova, din păcate, poți să te aștepți la orice. La Chișinău se fac multe declarații, noi contăm pe faptul că toate deciziile serioase nu vor fi luate în cadrul interviurilor și declarațiilor” a declarat Karasin.

Acesta a amintit că R. Moldova nu a mai trimis reprezentantul său la evenimentele Adunării Interparlamentare a CSI deja de jumătate de an.

Iar șeful Comitatului pentru afacerile CSI din cadrul Dumei de la Moscova, Leonid Kalașnikov, a declarat că decizia Chișinăului va provoca pierderi economice R. Moldova, precum și daune pentru propriii săi cetățeni. 

+++

Adunarea Interparlamentară este unul dintre organele statutare de cooperare a CSI. R.Moldova s-a alăturat Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI în anul 1998.