Parlamentul European a aprobat reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerțului pentru Republica Moldova și a modificat propunerea privind Ucraina pentru a consolida garanțiile pentru fermierii din UE.

Parlamentul a votat miercuri, cu 347 de voturi pentru, 117 împotrivă și 99 de abțineri, pentru a modifica propunerea Comisiei de a suspenda taxele și cotele de import pentru exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, de la 6 iunie 2024 la 5 iunie 2025. Eurodeputații au retrimis raportul Comisiei pentru comerț internațional pentru a începe negocierile cu Consiliul.

Legislația conferă Comisiei posibilitatea de a lua decizii rapide și de a impune orice măsuri necesare în cazul în care există perturbări semnificative pe piața UE sau pe piețele uneia sau mai multor țări ale UE din cauza importurilor ucrainene, inclusiv o „frână de urgență” pentru produsele agricole deosebit de sensibile. Deputații au modificat propunerea Comisiei pentru a include produse mai sensibile și o dată de referință mai largă pentru calcularea volumelor medii.

Măsurile de liberalizare sunt condiționate de respectarea de către Ucraina a principiilor democratice, a drepturilor omului, a statului de drept și a eforturilor sale susținute de combatere a corupției și a criminalității organizate.

Sprijinul pentru Republica Moldova

Într-un vot separat miercuri, Parlamentul a convenit cu 459 voturi pentru, 65 împotrivă și 57 abțineri că toate taxele rămase la importurile din Moldova ar trebui suspendate pentru încă un an.

Agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei a lovit puternic Republica Moldova, deoarece aceasta se bazează în mare măsură pe rutele de tranzit și infrastructura din Ucraina pentru propriile exporturi. Măsurile de liberalizare a comerțului au permis Republicii Moldova să redirecționeze o parte din comerțul său cu restul lumii prin intermediul UE. Majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale pe piața UE în temeiul Acordului de Asociere.

Pentru Republica Moldova, măsurile vor trebui acum aprobate oficial de guvernele UE. Noul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după expirarea regulamentului actual. Actuala suspendare expiră la 5 iunie 2024 pentru Ucraina și la 24 iulie 2024 pentru Moldova. În ceea ce privește Ucraina, Comisia pentru comerț internațional va începe negocierile cu Consiliul.