Ministerul Justiției din Republica Moldova a cerut miercuri instanței de la Chișinău să impună restricții asupra activităților politice ale partidului pro-rus Șansă, care este legat de oligarhul fugar Ilan Șor.

Ministerul susține că decizia a fost luată după ce a fost sesizat de Comisia Electorală Centrală (CEC), care ar fi constatat că partidul „nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat date complete” în cadrul unui „control complex”, relatează Reuters.

Partidul este legat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a fost condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare în lipsă, în legătură cu dispariția a un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc în 2014.

Instanța ar putea suspenda majoritatea activităților politice ale partidului și ar putea să-l împiedice să facă campanie în cadrul alegerilor prezidențiale și în cadrul unui referendum privind aderarea la UE, care se preconizează să aibă loc simultan în octombrie.

Președintele Maia Sandu, care vede aderarea la UE ca o piatră de temelie a suveranității Republicii Moldova, vrea să fie realeasă pentru un nou mandat

Președintele partidului Șansă, Alexei Lungu, a spus că acțiunea în justiție înseamnă că autoritățile sunt hotărâte să împiedice partidul în campanie.

„Înaintea alegerilor, toate măștile sunt acum scoase – vor să elimine partidul din campanie cu orice preț”, a spus el într-un comunicat.

„Nu ar trebui să anticipeze o înfrângere din partea noastră”, a declarat mai târziu Lungu pentru Reuters. „Nu vom ceda. Ne continuăm lupta împotriva acestui regim”.

În timpul restricțiilor, partidul ar putea fi împiedicat să înființeze grupuri media, să organizeze întâlniri, mitinguri sau să protesteze și să-și folosească conturile bancare, cu unele excepții.

Autoritățile moldovenești au interzis partidului anul trecut să participe la alegerile locale, invocând preocupări de securitate națională. De asemenea, formațiunea politică este suspectată că și-ar fi finanțat campania din bani ilegali, cu care a mituit inclusiv alegătorii și primarii candidați.

Partidul „Șansa” și Ilan Șor sunt principala forță motrice din spatele blocului electoral pro-rus „Victoria”, a cărui creare a fost anunțată luna trecută la Moscova.