Ministerul educației din Republica Moldova a lansat vineri un program de lecții gratuite de limba română pentru minoritățile naționale. La cursuri se pot înscrie și cetățeni care nu aparțin minorităților, dar doresc să învețe limba română.

Începând de vineri, minoritățile naționale se pot înscrie la cursurile de studierea limbii române în cadrul unui program național aprobat pentru anii 2023-2025. Cursurile sunt gratuite și se desfășoară atât fizic, cât și online, transmite IPN. 

La curs vor putea participa cadrele didactice și managerii care activează în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, persoane din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, economie, arte, administrație publică centrală și locală), dar și alți cetățeni care doresc să învețe limba română.

Republica Moldova are mai multe minorități, cele mai importante fiind ucraineană, găgăuză, rusă și bulgară. 

"Acest program prevede desfășurarea cursurilor gratuite de învățare a limbii române pentru adulți. Cursurile se adresează cadrelor didactice și managerilor care activează în instituțiile de învățământ din Republica Moldova. La fel, și persoanelor adulte care activează în diferite ramuri ale economiei naționale, justiție, medicină, artă, administrație publică locală și centrală, dar și altor persoane care doresc să învețe limba română”, a declarat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, cursurile se vor desfășura în mai multe regiuni din țară, în funcție de cererile depuse.

Autoritățile speră că în 2023 se vor înscrie circa 2.500 de cadre didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general și în jur de 4.000 de adulți din diverse categorii profesionale, inclusiv refugiați din Ucraina.

"Astăzi vor fi deschise ofertele pentru selectarea companiei care va desfășura cursurile, urmând în câteva săptămâni să fie atribuit contractul și să fie dat startul instruirilor propriu-zise. La finele cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului competenței lingvistice de cunoaștere a limbii române”, a mai spus ministrul.

Valoarea estimată pentru organizarea cursurilor de învățare a limbii române este de peste 6 milioane de lei, alocați din bugetul de stat. 

Anatolie Topală informează că, la absolvirea cursului de instruire, participanții vor obține un certificat în care va fi indicat nivelul de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române.