Expertiza va juca un rol-cheie în procesul de aderare al țării care a primit acum un an statutul de țară-candidată la Uniunea Europeană.

Țările care au trecut deja prin acest proces știu ce înseamnă nevoia de specialiști în afaceri europene. În cazul Republicii Moldova, există un astfel de potențial.

Mulți moldoveni au dublă cetățenie, ceea ce oferă un avantaj competitiv pentru Republica Moldova, suprinzător pentru un stat non-membru. 

„Surprinzător pentru o țară non-membră, un grup mare de moldoveni lucrează la instituțiile europene” 

Marian Cepoi a studiat la Colegiul Europei si din 2017 lucrează la Comisia Europeană. „Republica Moldova va avea nevoie foarte curând de o resursă umană pregătită, de un număr mare de specialiști care să se implice în faza negocierilor de aderare sau cel putin sã consilieze administrația publică moldovenascã. La Chișinău resursele umane înalt calificate sunt limitate, mai ales în domeniul afacerilor europene. Avem aici, la Bruxelles, surprinzător pentru o țară non-membră, un grup mare de moldoveni care lucrează la instituțiile europene, birourile de afaceri europene ale sectorului privat, consultanțe sau în cadrul societății civile și alte organizații internaționale. Să ne adunăm, să ne cunoaștem între noi, să fim la curent cu pasul negocierilor, să abordăm principalele provocări, să facem schimb de cunoștințe relevante pentru procesul de integrare și negocieri de aderare, să avem invitați de la care să aflăm dedesubturile acestui proces complex”, spune Cepoi.   

În Bruxelles-ul european activează acum peste o sută de moldoveni, majoritatea derulându-și activitatea în instituțiile UE. Mulți sunt bine informați, cu inițiativă, care cunosc în detaliu oportunitățile Moldovei pentru un parcurs european de succes. Ei cunosc mecanismele de funcționare a proceselor interioare, un beneficiu semnificativ pentru guvernul pro-european de la Chișinău. 

Master și doctorat la Colegiul Europei

Originară din Republica Moldova, Alexandrina Robu-Cepoi este și ea stabilită la Bruxelles de mai bine de cinci ani. Și-a făcut studiile de master și doctorat la Colegiul Europei, iar acum activează în calitate de asistent în Parlamentul European. Tânăra nu exclude să facă parte din echipa de negocieri a Republicii Moldova și să contribuie la elaborarea politicilor regionale a țării, cât și la dezvoltarea domeniului energetic pe parcursul aderării.

,,Republica Moldova are un număr semnificativ de specialiști înalt calificați care lucrează la Instituțiile Europene și care ar putea ajuta țara în drumul său spre aderare prin intermediul studiilor, analizelor, consilierii, iar unii din noi ar putea chiar face parte din echipa de negociere atunci când procesul va fi într-o etapă mai avansată. Vrem să arătam Uniunii Europene că Republica Moldova, comparativ cu alte țări candidate, dispune deja de resurse umane bine pregătite care activează la Bruxelles și cunosc procesele interne, astfel nefiind necesar să se piardă timp în plus pentru formarea experților în afaceri europene. Cred că merită să depunem toate eforturile pentru a ne susține statul în parcursul său european. E foarte ușor să faci rai din țara noastră. Totul depinde de strategia și viziunea celor care o conduc”, spune Alexandrina.

Comunitatea specialiștilor în afaceri europene

Bruxelles-ul, ca pol legislativ, a coagulat în jurul instituțiilor europene o comunitate aparte. Este vorba de puternicul sector privat, reprezentat de companiile europene și internaționale, federații industriale, presă europeană și sectorul neguvernamental. 100.000 de persoane își desfășoară acum activitatea în Bruxelles-ul european.

Mulți moldoveni lucrează  în sectorul de afaceri, în domeniul european. Vlada Toma este Director Resurse Umane la EURACTIV Media. Similar lui Marian, Alexandrina Robu și-a făcut studiile la Colegiul Europei în domeniul diplomației. Ea consideră că moldovenii stabiliți în Bruxelles sunt buni ambasadori ai Republicii Moldova, iar prin munca zilnică pe care o fac contribuie la viitorul acestei țări.

Este stabilită în Bruxelles de mai bine de cinci ani. Și-a făcut studiile de master și doctorat la Colegiul Europei, iar acum activează în calitate de asistent în Parlamentul European. Tânăra ar fi deschisă să facă parte din echipa de negocieri a Republicii Moldova și să contribuie la elaborarea politicilor regionale a țării, cât și la dezvoltarea domeniului energetic pe parcursul aderării.

Cei din Moldova cunosc teoretic ce înseamnă Uniunea Europeană. Moldovenii care sunt stabiliți în capitala Europei, prin natura joburilor pe care le au, știu care sunt cerințele la nivel european din punct de vedere practic. Dacă unești aceste două elemente se ajunge la un rezultat mult mai favorabil. Cunosc moldoveni din instituții europene care ar dori să contribuie la aderarea Moldovei la UE, dar această colaborare încă nu este bine stabilită. E încă mult de discutat”, spune Vlada Toma.

O altă persoană originară din Republica Moldova, bună cunoscătoare a mediul de afaceri, Aurica Pripa, are experiență de peste 15 ani în Bruxelles-ul european, reprezentând în special  corporații și federații industriale europene. „Acquis communautaire (armonizarea legislativă) este enorm, iar legislația este dinamică. Politicile sectoriale sunt complexe, iar adaptarea lor contextului moldovenesc necesită multă agilitate. E nevoie de o capacitate enormă a procesului negocierilor. Voința politică ajută, dar expertiza tehnică este hotărâtoare”, spune Aurica Pripa.

Există deja o foarte bună interacțiune, în special la nivel individual, între autoritățile Republicii Moldova și moldovenii din Bruxelles și asta e bine. Important este cum se poate trece acum de la succesul individual la cel colectiv, al echipei Moldova.

O sursă de inspirație poate să fie Clubul „România-UE” Bruxelles, înființat acum 20 de ani de către românii din Bruxelles-ul european în perioada negocierilor de aderare ale României la UE. Scopul acestui club a fost identificarea de soluții practice pentru aprofundarea proiectului european al României. Moldova este într-o etapă fără precedent a istorie sale, are o direcție europeană asumată și o fereastră politică pentru a adera în câțiva ani la Uniunea Europeană. Resursa umană este elementul cel mai important. Este bătălia unei generații pentru viitoarele generații! Cu siguranță tinerii moldoveni cu expertiză UE trebuie să fie în prima linie a aderării țării la UE.

Nicoleta Pînzaru este jurnalistă în Republica Moldova; câștigătoare a unei burse JTI, se află într-un schimb de experiență la EURACTIV.com. Dan Luca este reprezentant al EURACTIV.com și fondatorul Clubului „România-UE” Bruxelles.