Declarațiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile republicii, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Agenția rusă TASS menționează că premierul Ciolacu a declarat la Digi24 că în Republica Moldova „nu există moldoveni, nu există o limbă moldovenească, există limba română și români”, scrie News.ro.

„Atragem atenția asupra faptului că astfel de declarații provocatoare ale oficialilor români, care reprezintă o imixtiune grosolană în afacerile interne ale Republicii Moldova, rămân fără un răspuns adecvat din partea Chișinăului oficial”, a subliniat reprezentanta Ministerului rus de Externe.

„Facem această evaluare acum și vom continua să o facem. Dar această evaluare trebuie să fie făcută de toată lumea. Atât de state, care sunt organizate în cadrul unor linii naționale și care își protejează reprezentanții etniilor în întreaga lume, cât și de organizațiile internaționale, cărora comunitatea internațională le alocă bani doar pentru a-și îndeplini mandatul de a proteja drepturile omului, de a preveni reîncarnarea nazismului, fascismului și a oricăror alte practici odioase”, a comentat Zaharova.

Declarațiile oficialului de la MAE rus vin după ce reprezentanții blocului politic „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor și format la Moscova, au organizat în urmă cu o săptămâmă un protest în fața Ambasadei României la Chișinău față de declarația premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”.

Marcel Ciolacu a declarat la Digi24 că „Maia Sandu este singura soluție europeană și democratică pentru Moldova”. Oficialul a adăugat că „România va ajuta Republica Moldova, fiindcă în Republica Moldova sunt români. Nu mai sunt moldoveni și nu mai există limba moldovenească. Este limba română și sunt români”, a punctat Marcel Ciolacu.

Premierul României a anunțat joi în ședința de guvern că România va continua exportul de energie către Republica Moldova, ca parte a unui pachet de ajutor. „În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat”, a comentat premierul. Ciolacu a mai spus că al doilea palier de sprijin pentru Moldova este educația, ca parte a acordului bilateral.