UE ar trebui să dezvolte un „echivalent” al Planului Marshall al SUA din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru a finanța proiecte de dezvoltare în Republica Moldova și Ucraina, a declarat luni, la Bruxelles, președinta Maia Sandu.

"Așa cum Europei de Vest i s-a oferit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial de către Planul Marshall american, Moldova și Ucraina au nevoie de un echivalent al Planului Marshall pentru secolul al XXI-lea din partea Uniunii Europene”, a spus Sandu la conferința anuală privind bugetul UE de la Bruxelles.

Devenit lege prin semnătura fostului președinte al SUA Harry Truman în 1948, Planul Marshall – numit după secretarul de stat de atunci George Marshall – a oferit asistență economică de miliarde de dolari țărilor europene devastate de cel de-al Doilea Război Mondial.

Moldova, care împreună cu Ucraina a primit anul trecut undă verde pentru a începe negocierile de aderare cu UE, are al doilea cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din Europa.

„Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democrația și capitalismul sunt o cale mai bună de a merge înainte decât orice a oferit comunismul. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere o speranță similară celor dintre noi care ne străduim pentru a adera la UE”, a adăugat ea.

Apelul lui Sandu vine după unele similare făcute anul trecut, atât de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și de către o serie de state membre UE, privind un Plan Marshall pentru Ucraina.

În luna februarie a acestui an, Organizația Națiunilor Unite a estimat că reconstrucția Ucrainei va costa 486 de miliarde de dolari în următorul deceniu - cu 75 de miliarde de dolari mai mult decât era prevăzut în 2023.

În timpul discursului său, Sandu a subliniat în mod repetat că bugetul blocului ar trebui nu numai să finanțeze proiecte verzi, digitale și de infrastructură critice, ci ar trebui să fie orientat și spre „protejarea valorilor” care sunt amenințate de „forțele cu o viziune întunecată” pentru continentul european.

„Bugetele au vizat elementele progresului economic și social, cum ar trebui să investim în educație, tehnologie, tranziția ecologică și multe alte nevoi importante”, a spus Sandu.

„Încă trebuie să facem toate acestea – dar trebuie să investim și în salvarea vieților, readucerea păcii și apărarea libertății în momente cheie din istorie”, a adăugat ea.

Președinta Republicii Moldova și-a exprimat însă optimismul cu privire la capacitatea Europei de a se confrunta cu provocările de securitate generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

„Europa a intensificat întotdeauna și a găsit resursele pentru a ajuta, deoarece noi, europenii, credem că expansiunea răului poate fi oprită doar prin răspândirea binelui”, a spus ea.