O dezbatere televizată înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova a fost întrerupt[ marți, după ce președinta în funcție, Maia Sandu, nu a participat, iar unul dintre cei doi rivali principali a părăsit studioul.

Sandu a denunțat Rusia drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa Moldovei și consideră că aderarea la Uniunea Europeană este piatra de temelie a politicilor sale. Ea se confruntă cu 10 contracandidați într-o campanie din ce în ce mai aprinsă pentru alegerile din 20 octombrie. Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, susținut de opoziția pro-rusă a socialiștilor, și Renato Usatîi, de două ori ales primar al orașului Bălți, al doilea oraș ca mărime din Moldova, s-au dus dezbatere, potrivit Reuters.

Stoianoglo, demis de Maia Sandu în 2021, a plecat repede din studio, spunând că nu are întrebări pentru contracandidatul său Usatîi.

„Am amânat toate întâlnirile mele pentru a veni aici și a arăta respect față de cetățenii noștri. Am fost gata să răspund la toate acuzațiile pe care acest guvern și doamna Sandu le-au aruncat asupra mea”, a spus Stoianoglo. Usatîi i-a spus prezentatorului că va rămâne pentru a „vorbi cu oamenii".

"Pe 20 octombrie vom alege un nou președinte, permiteți-mi să repet, un nou președinte. Tot ce trebuie să facem este să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă”, a mai spus acesta.

Ultimul sondaj de opinie publicat în această săptămână o arată pe Sandu confortabil în frunte cu 36% sprijin, față de 10% pentru Stoianoglo și 7,5% pentru Usatîi, care susține că este în favoarea menținerii unor relații bune atât cu Occidentul, cât și cu Rusia. Alegătorii vor participa, de asemenea, la un referendum privind schimbarea constituției pentru a deschide calea către aderarea la UE pentru Republica Moldova, fostă republică sovietică și una dintre cele mai sărace țări din Europa. Socialiștii spun că nu se opun aderării la Europa, dar denunță plebiscitul ca o manevră pentru a o ajuta pe Sandu să fie realeasă.

Sondajul a arătat un sprijin de 63% pentru aderarea la UE în rândul alegătorilor hotărâți.

Maia Sandu a refuzat să confirme în avans dacă va participa la dezbatere. Ea a declarat că nu dorește să participe alături de candidați „nevalabili”, referindu-se la politicieni susținuți de interese de afaceri sau grupuri criminale. Stoianoglo a fost demis de Sandu pe motiv că era ineficient în eradicarea corupției endemice.

Șeful poliției din Moldova a declarat săptămâna trecută că grupuri criminale cu sprijin rusesc erau determinate să perturbe campania, inclusiv prin planuri de a prelua clădiri guvernamentale. El a mai spus că peste 130.000 de moldoveni au fost mituiți de o rețea gestionată de Rusia pentru a vota împotriva referendumului UE și pentru candidați prietenoși cu Rusia.