Miniștrii de externe europeni au aprobat regulamentul care prelungește cu un an măsura comercială autonomă UE de liberalizare suplimentară a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Decizia, luată joi de Consiliul Afaceri Externe (CAE), va intra în vigoare începând cu 25 iulie.

Regulamentul e valabil pentru o serie de categorii de produse pentru care UE aplică un sistem de preț de intrare.

”Această decizie și măsura de sprijin din partea UE este încă o dovadă a angajamentului UE față de Republica Moldova, care continuă să resimtă puternic consecințele negative ale agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv în plan comercial”, potrivit unui comunicat MAE.

La reuniunea de la Bruxelles, miniștrii de externe europeni au avut un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, abordarea UE față de Turcia și dimensiunea geopolitică a securității economice. De asemenea, au discutat și aspecte curente privind relația cu China și rezultatele Summit-ului UE-CELAC (Bruxelles, 17-18 iulie 2023).

Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei s-a concentrat pe evoluțiile recente din teren, prezentate de ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, respectiv pe sprijinul multidimensional al UE pentru Ucraina.

Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, a reconfirmat susținerea României pentru Ucraina, pe toate palierele, ”atât timp cât va fi necesar”.

Ea a reiterat susținerea pentru adoptarea unui pachet de sprijin financiar dedicat Ucrainei și adoptarea, cu rapiditate, a celei de-a opta tranșe din cadrul Instrumentului European pentru Pace, precum și pentru consolidarea regimului de sancțiuni împotriva Rusiei și a Iranului.

Odobescu a exprimat apreciere pentru abordarea UE propusă în documentul de orientare a discuțiilor și caracterul cuprinzător al propunerilor avansate, subliniind importanța unei abordări strategice regionale mai ample, care să includă și regiunea extinsă a Mării Negre.

De asemenea, Luminița Odobescu a reiterat sprijinul pentru Formula de Pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pentru continuarea discuțiilor cu statele terțe în vederea implementării acesteia.

În contextul refuzului Rusiei de a prelungi valabilitatea Inițiativei ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră/BSGI, care a expirat la 17 iulie, Luminița Odobescu a evidențiat relevanța sporită a Coridoarelor Solidarității ale UE în sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene și în asigurarea securității alimentare, precum și rolul României în sprijinul acordat tranzitului cerealelor din Ucraina.