RAPORTGRECO, despre combaterea corupției în R. Moldova: 13 din 18 recomandări, implementate satisfăcător
Grupul de State împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat un raport de monitorizare care evaluează conformarea Republicii Moldova cu recomandările legate de evaluarea privind prevenirea corupției.
Este vorba de prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, adoptat în 2016.
GRECO concluzionează că Republica Moldova a implementat satisfăcător 13 dintre cele 18 recomandări și a implementat parțial alte patru recomandări. O recomandare, referitoare la introducerea unor reguli pentru parlamentari privind modul de interacțiune cu terții care încearcă să influențeze procesul legislativ, nu a fost implementată.
În ceea ce privește membrii parlamentului, țara a făcut progrese prin publicarea în timp util a proiectelor de lege. Un proiect de lege privind conduita și etica parlamentarilor a fost adoptat în primă lectură, iar o practică stabilită constă în acceptarea cererilor de ridicare a imunității parlamentarilor suspectați de săvârșirea unor infracțiuni de corupție.
Cu toate acestea, GRECO își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea frecventă a procedurii de urgență pentru adoptarea legislației. De asemenea, subliniază necesitatea de a consolida capacitatea Autorității Naționale de Integritate pentru a asigura un control eficient și detaliat al regulilor referitoare la conflictele de interese, incompatibilități și declarațiile de avere și interese.
Toate recomandările GRECO privind judecătorii au fost implementate. Procesul de verificare a candidaților pentru funcția de judecător a dat rezultate pozitive. Consiliul Superior al Magistraturii a devenit funcțional și a continuat să adopte decizii motivate privind numirea, transferul și cariera judecătorilor.
Printre alte măsuri pozitive, autoritățile moldovene au implementat măsuri pentru a evalua integritatea magistraților stagiari, solicitându-le să depună declarații de avere și interese. De asemenea, au remediat întârzierile în procesarea dosarelor și au publicat informații despre activitatea instanțelor. S-au realizat progrese în modificarea cadrului legal al procedurilor disciplinare împotriva judecătorilor, iar rapoartele anuale de activitate includ statistici privind aceste proceduri.
În ceea ce privește procurorii, a fost instituită o inspecție autonomă specializată, iar capacitățile acesteia ar trebui consolidate în viitor. Deciziile privind cazurile disciplinare au fost motivate și publicate, iar infracțiunile disciplinare par să fi devenit mai clare și mai precise. Cu toate acestea, GRECO regretă lipsa de progrese în privința compoziției Consiliului Superior al Procurorilor, întrucât ministrul Justiției (cel puțin până în 2026) și președintele Consiliului Superior al Magistraturii vor continua să participe ca membri de drept.
Comentarii