Guvernul de la Chișinău a votat miercuri modificarea unei legi, pentru a permite ca cetățenii din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar și din alte state, să poată munci în Republica Moldova fără permis de muncă.

Cabinetul de miniștri a votat miercuri modificarea Legii privind regimul străinilor, prin eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii care vin din alte state, relatează TV8.

Potrivit Executivului, această modificare va stimula potențialul de dezvoltare economică și atractivitatea investițională a R. Moldova, oferind accesul companiilor mari la resurse calificate din alte state. 

"Atât companiile mari, cât și cele mici ar putea să se dezvolte mai rapid dacă ar avea posibilitatea să angajeze mai multe brațe de muncă. Această limitare structurală ne împiedica să atingem o creștere economică accelerată”, a declarat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba. 

Fără permis de muncă vor putea lucra și cetățenii SUA, Marii Britanii, Norvegiei, Elveției, Japoniei, Ucrainei, Turciei, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului și statelor din Balcani. 

De asemenea, studenții străini vor avea dreptul să lucreze mai multe ore, doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

Liberalizarea accesului la muncă pentru cetățenii Uniunii Europene este una dintre măsurile pe care Republica Moldova trebuie să le implementeze ca urmare a obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.