O nouă decizie a CC agită spiritele în Republica Moldova. Hotărârea Curții, care viza trecerea la controversatul sistem electoral mixt, adoptată încă în decembrie 2017, a ajuns în spațiul public abia marți, 30 ianuarie. 

Coincidență sau nu, documentul a fost publicat după întâlnirile avute la Chișinău de un grup de experți ai Comisiei de la Veneția și OSCE sosiți să evalueze noua lege electorală după trecerea de la sistemul electoral proporțional, la cel mixt. Mai mulți experți și instituții de presă de la Chișinău au semnalat că ciudata hotărâre ar fi fost adoptată pe furiș și ținută în secret, timp de mai bine de o lună.

Veaceslav Negruța: „Mare le-a fost mirarea judecătorilor…”

Partidul Liberal a solicitat, în septembrie 2017, Curții Constituționale anularea Legii privind trecerea la sistemul electoral mixt, votată în vara anului trecut de PDM, PSRM și PPEM contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Luni, 29 ianuarie, liberalii au cerut urgentarea examinării sesizării lor. Nici nu știau că ea a fost deja examinată și respinsă ca „inadmisibilă” încă la 15 decembrie 2017. Culmea, documentul a apărut în spațiul public abia marți, 30 ianuarie 2018. Internauții fac glume pe seama acestui caz nemaiîntâlnit în istoria țării: „Mare le-a fost mirarea judecătorilor de la Curte să afle la știri că azi ar fi fost publicată o decizie pe care ei ar fi luat-o în decembrie. Minune, nu curte!”, a comentat ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, sugerând ironic că s-ar putea ca nici magistrații Curții să nu fi știut că au aprobat o asemenea decizie.

„O lună și jumătate decizia Curții Constituționale privind cel mai important subiect al momentului a fost ținută în secret. Probabil au așteptat să plece experții Comisiei de la Veneția”, a comentat activistul civic Valeriu Pașa.

Reacția Curții: „Hotărârea nu a fost adoptată pe ascuns”

Abia miercuri, 31 ianuarie, la miezul zilei, Curtea Constituțională a reacționat printr-un comunicat în care dezminte faptul că ar fi adoptat hotărârea respectivă pe ascuns. În comunicat se face referire la punctul 24 din Regulamentul Curții în care scrie că „deciziile privind admisibilitatea sesizărilor se adoptă în ședință închisă fără participarea autorilor”. Iar în ceea ce privește publicarea deciziei la o lună și jumătate de la adoptare, comunicatul precizează că „actele adoptate de Curte sunt aduse la cunoștința autorilor, plasate pe pagina oficială de internet a Curții și publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova după finalizarea procesului de redactare”. Asta în condițiile în care până acum corespondentul DW din Chișinău primea, imediat după pronunțarea hotărârilor CC, comunicate de la Serviciul de Presă al CC. Nu și în acest caz. De data aceasta nu a venit comunicat de la Serviciul de Presă al CC nici măcar marți, când se presupune că decizia-surpriză a apărut pe site-ul Curții.

Decizia CC din 15 decembrie a apărut în spațiul public marți, după încheierea vizitei în Moldova a unei delegații a Comisiei de la Veneția și OSCE. Experții străini au venit la Chișinău pentru a se informa asupra modului cum s-au făcut modificările la legea electorală și mai ales cum au fost aplicate recomandările Comisiei de la Veneția făcute anul trecut. Atunci , în răspunsul său, Comisia de la Veneția recomanda Parlamentului de la Chișinău să nu modifice sistemul electoral.

Sistemul mixt, un pericol pentru soarta democrației în Moldova

Contrar acelor recomandări și contrar protestelor organizate de opoziție și de societatea civilă, în vara anului 2017, socialiștii, democrații și popular-europenii au votat trecerea la sistemul electoral mixt. În opinia analiștilor politici, aceasta era unica șansă a detestatului (conform sondajelor) Partid Democrat, care controlează momentan puterea, de a accede în Parlamentul ce va rezulta din alegerile programate pentru toamna lui 2018. În avizul său, Comisia de la Veneția atenționa că „există riscul ca, în cazul sistemului mixt, membrii Parlamentului, aleși pe circumscripții uninominale, să fie influențați de interese de afaceri”.

Potrivit unei știri de ultimă oră, președintele Curții Constituționale, Tudor Panțâru și-a anunțat demisia inclusiv din funcția de judecător al Curții. El invocă „motive personale”.

DW