Un număr de 22 de diplomați ruși și 23 angajați din rândul personalului tehnic de la Ambasada Rusiei la Chișinău s-au întors luni la Moscova după ce Republica Moldova a decis să reducă numărul de diplomați de la 70 la 25.

Aeronava, care a transportat la Moscova diplomații ruși, a aterizat la ora 05:30 pe Aeroportul Internațional Chișinău. Cei 43 de angajați ai ambasadei ruse au fost transportați la Aeroportul Internațional Chișinău cu două autocare, mai multe mașini, dar și un camion, scrie News Maker.

Autoritățile de la Chișinăul au decis să reducă numărul de diplomați ruși în Republica Moldova la 10, în timp ce cel al personalului tehnic – la 15. Astfel, Republica Moldova trimite acasă 22 diplomați ruși și 23 angajați din rândul personalului tehnic. Ambasadorul rus a calificat măsura ca fiind una „drastică”.

Decizia Chișinăului vine după ce, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.