Secția de votare Nr. 123 deschisă în incinta Penitenciarului Nr. 13 din Chișinău și-a deschis ușile pe 13 noiembrie la ora 7 dimineața, de rând cu toate secțiile de votare din țară. Pentru a-și exercita dreptul la vot deținuții se prezintă la secția amenajată în incinta instituției penitenciare în grupuri a câte 10-15 persoane, fiind însoțiți de gardieni. Aceștia asigură buna desfășurare a procesului electoral, securitatea deținuților, dar și a membrilor Comisiei secției de votare.

Sute de deținuți din Penitenciarul 13 au votat deja

În Penitenciarului Nr. 13 își ispășesc pedeapsa 1.046 persoane, dintre care 996 cu drept de vot, iar experiența arată că de obicei rata de participare la urne este de circa 80%. Fiodor Morari, șeful Serviciului activitate educativă din cadrul Penitenciarului Nr. 13, afirmă că în comparație cu scrutinul precedent din 30 octombrie 2016 la alegerile din 13 noiembrie în liste sunt înscriși cu circa 10 persoane mai puțin.

„Procedura de votare decurge în mod normal, deţinuţii sunt escortaţi la secţia de votare, cazuri excepţionale până la moment nu au fost înregistrate”, precizează Morari. Acesta menționează că Penitenciarul activează în regim obișnuit și că măsuri speciale nu au fost întreprinse. „Securitatea personalului este asigurată, iar careva încălcări din partea deţinuţilor nu sunt înregistrate”, a explicat sursa citată.

Chiar dacă nu au avut posibilitate să discute pe viu cu cei doi candidați la prezidențiale, deținuților nu le-a fost încălcat dreptul la informare. „Penitenciarele sunt dotate cu televizoare, radiouri, iar Penitenciarul Nr. 13 este abonat la 13 publicații periodice de ziare și reviste, care le-a oferit posibilitate persoanelor condamnate să se informeze asupra scrutinului electoral”, a precizat Morari.

Au votat pentru un președinte mai bun și un viitor prosper

Deţinuţii, care s-au prezentat duminică la urne, spun că au votat pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova. „Îmi doresc o schimbare spre bine în țară. Am votat pentru un preşedinte mai bun, care își iubește poporul, pentru ca ţara să aibă un viitor prosper, pentru un salariu mai mare, pentru locuri de muncă, astfel încât să putem trăi în ţară. Vreau să fiu acasă, lângă familia mea pe care o iubesc foarte mult”, a spus unul dintre votanți, care a acceptat să vorbească în fața presei.

În opinia deținuților, cea mai mare problemă a Republicii Moldova este corupţia. Ei își exprimă speranța că viitorul președinte va reuși să lupte cu acest flagel, iar în rezultat bunăstarea țării va crește. „Vrem să rămânem în țară și să nu plecăm peste hotare, să avem aici locuri de muncă, salarii decente și pensii mai mari”, a spus un alt deținut. Întrebat ce și-ar dori de la viitorul președinte, acesta a declarat vădit emoționat „să fim eliberați mai repede”.

Şi Filat a votat

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, aflat mai bine de un an de zile în Penitenciarul Nr. 13, și-a exercitat și el dreptul la vot. Potrivit administrației instituției penitenciare, Filat s-a prezentat la urne odată cu deschiderea secțiilor de votare, în absența jurnaliștilor. În ceea ce privește omul de afaceri Veaceslav Platon, deținut tot în cadrul Penitenciarului Nr. 13, reprezentanții instituției au menționat că până la ora 15 acesta încă nu votase.

Întrebat dacă în penitenciare se votează altfel decât în afară, Vasile Luchian, vice-preşedintele Secţiei de votare din incinta Penitenciarului nr. 13, a menționat că „se votează mai organizat”.

Vasile Luchian, vice-preşedintele Secţiei de votare din incinta Penitenciarului nr. 13 

„În Penitenciar votează în jur de 80% dintre deținuţii cu drept de vot. Nu există dificultăți, conducerea penitenciarului a asigurat condiții bune de vot. Atât la alegerile trecute, cât și la cele prezente, totul decurge bine. Deţinuţii cunosc procedura de vot, deși există și excepţii, probabil din cauza stării psihice. În acest caz, noi le explicăm cum are loc procesul de votare”, a spus Luchian.

Potrivit legislației, pentru a vota, persoanele lipsite de libertate trebuie să fie cetăţeni ai Republicii Moldova, să aibă peste 18 ani şi să deţină acte de identitate valabile.

Pe parcursul campaniei electorale, deţinuţilor cu drept de vot le-au fost perfectate actele de identitate, au fost informaţi cu privire la dreptul constituțional de a alege şi li s-a explicat procedura alegerii.

În cele 17 instituții penitenciare din țară au fost expediate 7.140 buletine de vot. Mariana Tabuncic