Stau la masă. Mănânc un ou fiert de rață, salată de roșii cu rucola și citesc, în telefon, interviul zilei la IPN. La faza la care intervievatul spune că Moldova are cele mai independente instituții ale statului de la proclamarea independenței încoace și „cele mai funcționale servicii publice” simt cum gălbenușul frânează în gât. Calm, încerc să trag încet aer pe nas ca să-mi umflu plămânii și să tușesc. Huuu, m-am salvat, dar mi-au dat lacrimile și îmi tremură mâinele.

Lecturile matinale cu politicieni moldoveni, la micul dejun, sunt periculoase. Să spui că partidul tău a dat independență instituțiilor statului când, de fapt, ceea ce spui tu (un individ obscur fără nici o funcție oficială în stat), la briefing, este implementat de Guvern fără ca vreun ministru să crâcnească (deși năzdrăvăniile enunțate de tine omoară acest stat) – asta se numește dictatură, nu independență. E penibil să te lauzi cu „performanța” funcționalității instituțiilor statului atunci când deciziile instanțelor de judecată în dosarele de rezonanță sunt previzibile, când numirile în funcțiile de conducere în sistemul judiciar sunt ușor de anticipat. E pur și simplu halucinant să te lauzi cu instituții independente când partenerii de dezvoltare au tăiat finanțarea țării tocmai pentru că i-ai dus de nas și, pe banii lor, ai transformat instituțiile statului în structuri care deservesc o grupare de crimă organizată, care a preluat controlul asupra principalelor instituții ale statului. E ridicol să invoci independența instituțiilor statului când despre Moldova, în Parlamentul European, se vorbește ca despre „un stat capturat cu o justiție sechestrată”, când ambasadorul UE strigă tare: „Nu puteți accepta așa ceva în justiție!”, când Bruxelles-ul ne spune clar că „autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în dorința UE de a ajuta Chișinăul!”.

E clar, tu mizezi pe faptul că holdingul tău mediatic va reuși să transforme negrul în alb și trimiți la greu mesaje către moldoveni, crezând că spălații pe creier le vor înghiți. Dar nu poți miza pe asta când 98% din cetățeni te detestă, te urăsc. Și tu știi asta. Te urăsc chiar și cei care te slujesc. Și pe asta tot o știi. De fapt, miza ta e șantajul. Tu crezi că cei pe care îi ții în captivitate cu dosare la sertar și casete video vor accepta să trăiască cu povara asta veșnic? Filat tot a mizat pe clemență, dar l-ai mazilit. Ți-ai anihilat și alți foști parteneri de afaceri necurate, ți-ai devorat nu doar oponenții policiti, ci și partenerii. Intri în campanie luptând cu „tancurile” împotriva prașchiei. Și pari atât de mic de parcă te-am privi din avion.

Spui că de la PAS și PPDA ne putem aștepta la o dezamăgire cel puțin la fel de mare ca de la PLDM-ul. Lupți cu două partide extraparlamentare sărace, care au reușit să adune într-un singur pumn toată repulsia acestui popor față de tine. Te temi! Dai vacanțe de 9 zile în ajunul marelui protest, pui gard cu gratii ca să-ți protejezi executorii. De ce te temi? Nu înțeleg. Ai anihilat PLDM-ul și ți-ai subordonat Poliția. Ai văzut cât de fideli îți sunt? Ai anihilat PL-ul și ți-ai pus omul tău la Ministerul Apărării ca să te asiguri că Armata nu va fi de partea poporului. Ciudate frici ai!

Când faci atâta bine oamenilor, când le dai libertate, drepturi, „bunăstare” sponsorizată pe Facebook nu de un trol, ci de însuși prim-ministrul, când împarți pampers familiilor cu nou-născuți… De ce te temi de oamenii pe care îi fericești în fiecare zi? De ce construiești garduri ca să te aperi de ei?

E ușor să-i dictezi unui judecător o decizie judiciară după ce oamenii tăi i-au trimis niște imagini în care a fost surprins făcând sex mai puțin tradițional. Nu toți ar avea curajul să iasă public și să spună: „Am fost filmat(ă) făcând sex, iar acum sunt șantajat(ă). Refuz să accept șantajul! Îmi cer scuze de la cei pe care i-am rănit. Astăzi încep o viață nouă – fără frică! Astăzi m-am eliberat! O iau de la zero!”. Un stat nu poate fi condus după principiile unei grupări de crimă organizată și nici ca un SRL. Într-un stat poporul e șeful, nu tu.

Dar tu nu ai cum înțelege asta. Ție consultanții ți-au spus: „E important ceea ce spui și ceea ce imperiul tău mediatic repetă de 100 de ori, nu ceea ce faci. Minciuna repetată de 100 de ori – ăla e „adevărul”, nu adevărul adevărat”. Așa că tu insiști ridicol înainte, pentru că îți place unde te-au adus consultanții. Mizezi pe planul lor. Și-i dai înainte...

Continuare pe Cotidianul.md