Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, la Chișinău, unde participă la summitul Comunității Politice Europene, un nou pachet de asistență pentru Republica Moldova.

Acesta vizează mai multe direcții, precum sprijin financiar în domeniul economic, energetic și apărare, dar și micșorarea tarifelor la roaming de la 1 ianuarie 2024, scrie Radio Chișinău.

La rândul său, președinta Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijin și a spus că prezența a 50 de lideri europeni la Chișinău arată că R. Moldova nu este singură. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova și o susține în parcursul său european. În acest sens, șefa executivului blocului comunitar a anunțat un nou pachet de asistență pentru Rep. Moldova, care vizează cinci direcții.

 

Prima se referă la micșorarea tarifelor la roaming între R. Moldova și UE, începând cu 1 ianuarie 2024.

"Reducerea tarifelor la roaming va avea numeroase avantaje pentru cetățeni, pentru mediul de afaceri și pentru diaspora. Sper că acest lucru va aduce Republica Moldova mai aproape de piața unică europeană. Vom continua să susținem Moldova în procesul de digitalizare și de conectare cu valorile și spațiul european. În aceste timpuri incerte, este crucial să menținem securitatea, prosperitatea, pacea și unitatea", a explicat comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi, citat de Agerpres.

”În al doilea rând, vorbim despre faptul că noi vom oferi sprijin economic adițional. Din octombrie 2021, UE a oferit peste un miliard de euro R. Moldova, care include 300 mil euro în formă de asistență macro-financiară. Acum, în afară de aceasta, noi venim cu sprijin adițional. Putem vorbi de 1, 6 miliarde de euro”, a declarat Ursula von der Leyen.

A treia direcție a pachetului de asistență se referă la sectorul energetic pentru care Uniunea Europeană oferă peste 100 milioane euro, alte 50 de milioane de euro vor fi alocate pentru reabilitarea căilor ferate.

Al patrulea punct al pachetului ține de securitate și reziliență, pentru care UE vrea să majoreze asistența pentru R. Moldova pentru a se proteja de amenințările hibride ale Rusiei.

Ultimul punct al pachetului se referă la necesitatea de a avansa pe calea europeană.

Președinta Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru tot sprijinul pe care îl oferă R. Moldova, precizând că prezența a circa 50 de lideri europeni la Chișinău arată că R. Moldova nu este singură:

”Vă mulțumesc, doamnă președintă von der Leyen, că aveți încredere în Moldova. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Legământul generației noastre este să aducă Moldova în familia europeană și să aducă Uniunea Europeană acasă”.

”Progrese enorme”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat miercuri "progresele enorme" făcute de Republica Moldova în reformele necesare unei viitoare aderări la UE și a anunțat un nou pachet de măsuri de sprijin, relatează agențiile AFP, DPA și Reuters, preluate de Agerpres.

"Este impresionat să vedem cum, în pofida tuturor presiunilor, (Republica) Moldova avansează rapid și într-o manieră calitativă", a spus Ursula von der Leyen la o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu, cu o zi înaintea summitului "Comunității Politice Europene" (CPE), care se desfășoară joi în apropiere de Chișinău.