Parlamentul European a aprobat joi rezoluția cu privire la suspendarea asistenței financiare pentru Moldova, urmare a invalidării de către justiția moldovenească a alegerilor locale anticipate din Chișinău și a neglijării recomandărilor Comisiei de la Veneția de a evita trecerea la sitemul electoral mixt.

Parlamentul European condamnă cu fermitate decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor locale de către Curtea Supremă de Justiție „pe motive dubioase și netransparente, care au subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”, se menționează în rezoluția aprobată.

La acest subiect se va putea reveni, potrivit documentului aprobat de europarlamentari, abia după alegerile parlamentare preconizate pentru sfârșitul acestui an și numai după validarea alegerilor locale din Chișinău. O altă condiție este să aibă loc „investigații concrete cu rezultate palpabile” în ceea ce privește frauda bancară de la sfârșitul anului 2014 cu urmărirea penală a celor care au furat banii poporului.

„Este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii 10 ani. Trebuie să scoatem Moldova din fundătura în care a fost dusă. Cetățenii Republicii Moldova merită o viață mai bună”, a comentat eurodeputatul român (PPE) Siegfried Mureșan.

Prin documentul aprobat, Parlamentul European își exprimată solidaritatea cu miile de protestatari, dar și profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea standardelor democratice în Republica Moldova. Potrivit eurodeputaților, decizia justiției de a invalida alegerile a fost puternic influențată politic și reprezintă un exemplu de capturare a statului.

UPDATE (Reacții)

Purtătorul de cuvânt al PDM (partid care controlează puterea în Moldova), Vitalie Gamurari, susține că rezoluția adoptată de Parlamentul European este una politică: „Este o rezoluție politică, prin care se dă un start prematur campaniei electorale pentru viitoarele alegeri din Moldova. Nu este exclus că această rezoluție va eroda semnificativ și încrederea moldovenilor în Uniunea Europeană, după ce, în timpul mandatului actualului Guvern, ea a cunoscut o creștere record. Este greu însă să li se explice cetățenilor de ce au îndurat reforme atât de grele, ca apoi să se ia o decizie împotriva lor, doar pentru că așa au dorit liderii opoziției, doar pentru că Guvernul și PDM nu au acceptat să intervină în decizia instanțelor de judecată, care au invalidat alegerile din Chișinău”, a comentat Gamurari.

„Este o sentință grea dată guvernării hibrid Plahotniuc-Dodon. Este o sentință dată acestei guvernări - nu Republicii Moldova. Dimpotrivă, Moldova este susținută în aspirațiile ei de accedere în lumea civilizată, de aderare la Uniunea Europeană. Doar că aceste aspirații sunt pur și simplu împotmolite în nimicnicia acestei guvernări”, a comentat liderul PPDA, Andrei Năstase, care a asistat la ședința Parlamentului European împreună cu președinta PAS, Maia Sandu, și liderul PLDM, Viorel Cibotaru.

Prezentă la dezbaterile din Parlamentul European, Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a declarat că încă așteaptă ca „autoritățile de la Chișinău să găsească o soluție la această situație inacceptabilă” privin invalidarea alegerilor. „Comisia Electorală Centrală a decis să nu organizeze noi alegeri. Asta înseamnă că Chișinăul va fi guvernat de o administrație nealeasă. (...) Cetățenii și-au demonstrat nemulțumirea prin proteste pașnice. Ne așteptăm ca siguranța lor să fie garantată. Ne gândim la cetăţeni, nu ne gândim la sfere de influenţă şi geopolitică. După invalidarea alegerilor am suspendat ajutorul macrofinanciar, pentru că precondițiile nu sunt îndeplinite”, a adăugat Federica Mogherini.

„Uniunea Europeană a făcut, în sfârșit, ceea ce trebuia să facă demult în relația cu regimul oligarhic de la Chișinău. (...) O astfel de măsură ar fi fost și mai oportună atunci când Parlamentul Republicii Moldova, la comanda lui Plahotniuc, a votat trecerea la sistemul electoral mixt. Lipsa la acel moment a unor acțiuni concrete din partea UE, dar și din partea Guvernului României, l-a motivat pe Plahotniuc să comande un alt abuz fără precedent în istoria Republicii Moldova - invalidarea unor alegeri democratice. (…) Nicăieri în lumea civilizată nu se poate tolera invalidarea unui scrutin legitim.(...) „România nu trebuie să rămână singurul finanțator al regimului Plahotniuc, ci trebuie să fie solidară cu UE, pentru că de banii pe care îi dăm oricum nu beneficiază cetățenii”, a reacționat deputatul român Matei Dobrovie.

Președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon a salutat suspendarea asistenţei macrofinanciare pentru Moldova. Potrivit lui, „aceasta va accelera plecarea acestui regim în istorie”. El mizează pe faptul că, alegerile parlamentare din toamnă vor fi câștigate de socialiști și atunci Moldova „va promova o politică externă echilibrată: vom stabili relaţii strategice ample cu Rusia şi un parteneriat reciproc avantajos cu Occidentul, inclusiv cu SUA şi UE, reieşind din interesele naţionale ale ţării”, a comentat Dodon.