Candidatul puterii, Marian Lupu, a anunțat că se retrage din cursa pentru Președinție și a declarat că Maia Sandu (candidatul comun al forțelor anti-oligarhice și pro-europene – n.n.) are cele mai mari șanse să-l învingă pe socialistul Igor Dodon. El a făcut anunțul la un briefing susținut alături de finanțatorul partidului, controversatul oligarh Vlad Plahotniuc.

„Obiectivul PDM nu este sa câștige o competiție electorală. Noi suntem interesați să câștige candidatul pro-european cu cele mai mari șanse. Pentru a avea o mai mare siguranță că un candidat de dreapta va câștiga alegerile, am decis să mă retrag din campania electorală”. (...) „Mesajul PDM pentru electorat este să sprijine candidatul de dreapta cu cele mai mari șanse”, a adăugat Marian Lupu.

Alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc duminică, 30 octombrie.

Ce spune Codul electoral

Concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura printr-o declaraţie scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai târziu de 7 zile până la ziua alegerilor. Partidele, organizaţiile social-politice şi blocurile electorale pot opera orice modificări în listele înregistrate, cu respectarea acestui termen şi a prevederilor articolelor 79 şi 126. După expirarea termenului menţionat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanţei de judecată, precum şi în caz de deces al acestuia”, prevede codul electoral.

Reacții

„Ceea ce spuneam de câteva luni, s-a adeverit. Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington de Victoria Nuland cu Vlad Plahotniuc. Acolo pe Plahotniuc au știut să-l convingă. Au americanii metodele lor, au informația, investigațiile și dosarele lor. Iar Maia e o piesă din acea înțelegere”, a reacționat liderului PSRM Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook. 

Retragerea lui Marian Lupu este una „calculată, logică și reiese, în primul rând, din interesul major al țării”, a comentat Vlad Plahotniuc. Prin această decizie ne dorim să consolidăm vectorul european al țării și desigur să facem ireversibilă modernizarea țării”, a adăugat Plahotniuc.

„Cu adevărat, circul continuă. Acest joc al celor de la guvernare este nimic altceva decât lipsă de idei. Au mai pierdut o luptă, o luptă cu propriul popor. Oamenii au lovit dur și vor lovi în continuare. Maia Sandu nu are nevoie de suportul unor oligarhi și corupți. Maia Sandu va câștiga și fără ei. Noi, rămânem uniți și vom căștiga aceste alegeri împreună”, a declarat și președintelui PLDM, Viorel Cibotaru.

Reacția fostului prim-ministru Ion Sturza: „Cineva nu are răbdare, vrea să-l facă președinte pe Dodon din primul tur. Gogoșile otrăvite vin ca ghiulelele din tun, "unioniști", pd-iști, securiști. Și „drugul” verde a trântit-o că el salută retragerea lui Lupu.”

Mihai Ghimpu: „Retragerea lui Marian Lupu este o problemă internă a PD-ului, noi avem partidul nostru și eu răspund de Partidul Liberal. Consider că această decizie îl favorizează pe Igor Dodon”.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

UPDATE

16.50

Și liderul PPEM, Iurie Leancă, a anunțat un briefing de presă pentru ora 17.30, iar pe internet au apărut informații, din surse apropiate liderului PPEM, potrivit cărora și Iurie Leancă își va anunța retragerea din cursa electorală.

17.02

"E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înțelege", a reacționat candidatul comun anti-sistem, Maia Sandu. „Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cât de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu" a comentat Maia Sandu pe o rețea de socializare. „PD a hotărât să-şi spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susţinerea lui Plahotniuc şi promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decât scopul de a mă compromite”, a adăugat Maia Sandu.

17:43

Renato Usatîi a reacționat și el în urma anunțului.

„Codul Electoral prevede că un candidat se poate retrage din cursă nu mai târziu decât cu șapte zile înainte de ziua alegerilor. Lupu și Leancă fac un spectacol politic. Articolul 46 al Codului electoral însă prevede că decizia de retragere din cursa pentru fotoliul de președinte să fie depusă „nu mai târziu de șapte zile până la ziua alegerilor”.

18:07

„Buletinele de vot sunt la tipar și sunt aproape gata. Nu putem opri tiparul. Se va aplica ștampila „RETRAS” pe candidații care renunță la candidatură”, a declarat în exclusivitate pentru Report.md Rodica Sârbu, șefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media din cadrul CEC.

18:40

Liderul Partidului Popular European din Moldova Iurie Leancă spune că încă nu a decis dacă se va retrage din cursa electorală. Acesta menționează că decizia finală ar putea fi anunțată mâine în prima parte a zilei, după ce se va consulta și cu colegii săi de partid din teritoriu.

„Decizia domnului Lupu ne-a luat prin surprindere. Astfel, că am ajuns la concluzia că mai avem nevoie de timp. Mâine, poate în prima parte a zilei vă vom anunța despre decizia luată de partid”, a concluzionat acesta. Apoi a plecat fără să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.