Parlamentul European va decide în această seară dacă amână sau nu negocierile privind acordarea ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.

-------------------------------------------------------------------------

UPDATE:

Parlamentarii europeni au amânat acordarea a 100 milioane de euro Republicii Moldova. Astăzi urmau să fie discutate modalitățile de acordare a banilor, între: reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European, dar s-a decis amânarea discuțiilor la acest subiect pentru cel puțin o lună, scrie Europa Liberă.

--------------------------------------------------------------------------

Deocamdată, discuțiile au loc în comisii, iar în cele din urmă acestea ar trebui să elaboreze un raport comun. Dis-de-dimineață, europarlamentarii s-au reunit în grupurile parlamentare pentru a dezbate subiectul. „Negocierile vor fi foarte dure și vor ține cont de situația din teren (din R.Moldova - n.n.), ne-a spus vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentului European, Siegfried Mureșan. Potrivit lui, decizia finală urmează să fie aprobată în cadrul dezbaterii din această seară, de la Strasbourg.

„Se va ține cont de acele condiționalități formulate anterior care se referă la combaterea corupției, respectarea standardelor democratice și statul de drept”, a precizat Mureșan.

Europarlamentarii discută și despre raport de cheltuire a banilor oferiți deja de UE Republicii Moldova pentru reformarea justiției.

Subiectul privind posibila amânare a negocierilor privind acordarea celor 100 milioane de euro Republicii Moldova a fost inițiat de două grupuri politice din Parlamentul European - Partidul Popular European și Alianța Liberalilor și Democraților. Acestea au făcut demersuri pentru amânarea discuțiilor, invocând încercarea Partidului Democrat (care controlează puterea în Moldova) și a Partidului Socialiștilor (subordonat președintelui pro-rus Igor Dodon) de a renunța la sistemul electoral proporțional în favoarea celui mixt.

Chișinăul spera să primească prima tranșă de 30 de milioane de euro în această vară, până la vacanța Parlamentului European care va începe în luna iunie.

PD nu cedează

Pe de altă parte, democrații de la Chișinău, controlați de oligarhul Vlad Plahotniuc, rămân fermi pe poziții – actualul sistem electoral va fi schimbat: „Este decis că vom schimba sistemul electoral. Este o decizie asumată a majorității parlamentare prin compromisul la care s-a ajuns pe data de 5 mai cu Partidul Socialiștilor. Nu se discută astăzi dacă se schimbă sistemul electoral. Va fi schimbat sistemul electoral. În anul 2018 alegerile parlamentare vor fi organizate pe baza sistemului mixt”, a menționat categoric președintele Parlamentului, Andrian Candu, unul din fruntașii PD și finul oligarhului Plahotniuc, în cadrul unei emisiuni la TVR-Moldova.

Mai mult, el a spus că Parlamentul European nu este instituția care poate să solicite Chișinăului un sistem electoral sau altul, iar condițiile pentru finanțarea de 100 milioane de euro țin doar de reforme. „Totu-i bazat pe merit”, a menționat Candu.

„Dacă guvernarea de la Chișinău, cu legitimitate de 2-3 procente, se declară suverană în chestiunea schimbării sistemului electoral, poate denunță Acordul de Asociere cu UE și anunță părăsirea Consiliului Europei de către Republica Moldova”, a reacționat ironic analistul politic Alexei Tulbure.

Joseph Daul și Hans Van Baalen: Schimbarea sistemului electoral – o mişcare disperată a PD

Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Hans Van Baalen, au lansat recent o declaraţie comună în care critică inițiativa Partidului Democrat din Moldova privind schimbarea sistemului electoral. „Am urmărit îndeaproape evoluţiile din Republica Moldova şi nu am fost niciodată atât de alarmaţi pe cât suntem acum. Moldova este condusă doar de Partidul Democrat, care se numeşte pro-european, dar în realitate nu este nici pro-Europa, nici pro-Moldova. Acesta serveşte interesele câtorva politicieni care conduc Moldova şi care au scopul de a-l transforma într-un stat autoritar şi eşuat”, se arată în declaraţia citată. Potrivit liderilor PPE și ALDE, inițiativa de schimbare a sistemului electoral „reprezintă o mişcare disperată pentru un partid care nu înregistrează mai mult de 4% în sondaje. Astfel, ei vor să se asigure că liderul va rămâne la putere”.

Andrian Candu: „Nu decide doar Parlamentul European”

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, este convins că ajutorul macro-financiar de 100 milioane de euro din partea UE pentru Moldova nu va fi amânat. „Nu va fi decizie (marți în Parlamentul European – n.n.), deoarece sunt doar dezbateri… Este vorba de un efort comun al câtorva instituţii la nivelul Uniunii Europene… Nu decide doar Parlamentul European”, a spus Candu.

Luni, 15 mai, cu o zi înaintea dezbaterilor din Parlamentul European, Comisia Europeană a cerut Parlamentului, după Consiliul European, să nu tergiverseze acordarea asistenței financiare pentru Moldova. „Sperăm ca între co-legislatori să se ajungă rapid la un acord, astfel încât să evităm orice amânare nedorită a asistenţei macrofinanciare”, a menționat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Annika Breidthardt.

Petras Auštrevičius: Guvernarea de la Chișinău ilustrează „statul capturat”

„Parlamentul European era pe punctul de a aproba discuţiile tripartite între Consiliul Parlamentului European şi Comisia Europeană şi Republica Moldova de a acorda Republicii Moldova o asistenţă macro-financiară de 100 de milioane de euro, compusă dintr-un credit şi un grant - un aranjament cu condiţii extrem de avantajoase. Dar nu am putut ignora ce se întâmplă în Moldova. Pe lângă criteriile macro-financiare, analize şi rezultate, Parlamentul European priveşte în acest moment mult mai atent situaţia politică din Moldova, cele mai recente decizii ale partidelor de la guvernare, şi ale preşedintelui R. Moldova. Am ajuns la concluzia că dacă în acest moment aprobăm începerea discuţiilor, aprobăm implicit acordarea ajutorului macro-financiar şi sprijinim astfel strategia actuală a partidelor de la guvernare care ilustrează „statul capturat”. Suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de transparenţa deciziilor, de direcţia evoluţiei politice, aşa că sunt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit”, a declarat la rândul său europarlamentarul Petras Auštrevičius.

Ambasadorii UE s-au întâlnit cu opoziția pro-europeană extraparlamentară

În timp ce la Strasbourg, se discută în contradictoriu despre posibila amânare a ajutorului financiar pentru Moldova, la Chișinău, ambasadorii țărilor-membre ale UE s-au întâlnit marți cu liderii partidelor extraparlamentare de opoziție. După întâlnire, oficiul Delegației UE la Chișinău a comunicat doar că „discuțiile au fost bune și deschise, pe teme de actualitate”. La aceste discuții au participat: președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, președintele Partidului "Platforma Demnitate și Adevăr", Andrei Nastase, și președintele Partidului Liberal Democrat, Viorel Cibotaru.

Costel Prepeliță