UPDATE//Moldova își alege președintele. Poliția se așteaptă la proteste
Cetățenii Republica Moldova își aleg astăzi președintele. 2,8 milioane de cetățeni sunt așteptați la urne. Pentru acest scrutin au fost tipărite peste 3 milioane de buletine de vot.
ÎS „CRIS „Registru” a anunțat că activează de la ora 7.00 până la ora 21.00, pentru a putea asigura cetățenii cu vârsta de peste 18 ani cu acte de identitate necesare pentru participarea la alegerile prezidențiale.Toate secţiile de evidenţă şi documentare vor elibera, în mod gratuit, adeverinţele ce conţin date din Registrul de stat al populaţiei sau din fişierul manual de evidenţă a persoanelor privind ultima înregistrare la domiciliu/reşedinţă sau lipsa acesteia, la solicitarea cetăţenilor Republicii Moldova cu vârsta de peste 18 ani, care nu vor dispune de înregistrare la locul de trai, pentru a fi prezentate la secţia/biroul electoral din raza de circumscripţie.
Detaliii despre condițiile în care buletinele de identitate provizorii pot fi eliberate cetățenilor cu vârsta de peste 18 ani găsițI aici. Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii pot suna la Call-centru, la numărul de telefon: 14-909, (+373) 022-25-70-70 sau la Secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei.
Moldovenii de peste hotare pot vota, chiar dacă au pașapoarte expirate, la peste 100 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia – 25, în România – 11, în Federația Rusă – 8 (cu trei secții de votare mai multe față de scrutinul precedent), în SUA – 7, Franța – 6, Portugalia și Spania – câte 4 secții de votare.
Scrutinul prezidențial va fi monitorizat de peste 3.200 de observatori naționali și aproape 600 de observatori internaționali. De asemenea, au fost acreditați peste 100 de observatori care vor urmări corectitudinea scrutinului peste hotare.
Scrutinul prezidenţial se desfășoară pe fundalul nemulţumirii profunde a populației faţă de modul cum a fost guvernată țara în ultimii ani - cele mai frecvente probleme având la bază corupția și justiția controlată.
Ministrul Jizdan, cu ochii pe „bin Laden”-ul Moldovei
Autoritățile par să se pregătească de proteste post-electorale. Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a atenționat în ajun că în cazul organizării unor proteste, poliția va fi mai dură și va acționa în conformitate cu legislația internațională, care permite polițiștilor să fie mai radicali: „Nu înțeleg persoanele care spun că sunt gata să iasă la proteste violente, deoarece nu există motive pentru asta. Suntem pregătiți pentru orice acțiune de protest, inclusiv pentru cele violente. Nu recomand celor care au în plan să meargă pe această cale, deoarece noi cunoaștem cine dorește să fie Osama bin Laden și cine nu dorește. Pentru asta există o componentă operativă în cadrul MAI”, a declarat Jizdan.
Cu câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de votare, pe Internet au început să apară buletine de vot cu ștampila „Votat” în dreptul unui concurrent electoral. CEC a sesizat imediat Serviciul de Informații și Securitate, iar la scurt timp instituția a difuzat un comunicat în care a anunțat că imaginile apărute pe internet sunt false și reprezintă dovada „activizării unor forţe în direcţia subminării cadrului naţional de securitate”. Potrivit SIS, modelele de „buletine de vot” apărute pe Internet au fost „prelucrate prin aplicaţia „Photoshop”, cu scopul denigrării autorităţilor statului”.
Andrian Candu: „Voi asigura o bună colaborare cu nou președinte”
Preşedintele
Parlamentului, Andrian Candu, a declarat sâmbătă, la o întâlnire cu deputaţii
Parlamentului European, membrii ai delegaţiei ce monitorizează organizarea şi
desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova că va
asigura o bună colaborare a Parlamentului cu noul președinte, indiferent de
rezultatul votului.
Dacă nici unul dintre cei nouă concurenţi electorali nu va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor, peste două săptămâni va avea loc al doilea tur de scrutin.
Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Report.md va relata pe parcursul zilei despre principalele evenimente legate de procesul de vot.
Constantin Uzdriș
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE:
08.48
Inspectoratul General de Poliție a informat Comisia Electorală Centrală despre anumite incidente care au avut loc la Orhei astăzi dimineață. Acolo, alegătorii sunt îndemnați de către unele persoane din apropierea secțiilor de votare să boicoteze alegerile. Președintele CEC, Alina Russu, a declarat că prin aceasta sunt încălcate normele legale, autoritățile urmând să acționeze în consecință.
09.20
Până la ora 9:00 au votat peste 141 de mii de moldoveni cu drept de vot din cei 2 milioane 830 042 incluși în listele electorale. Aceasta înseamnă 5% din totalul cetățenilor cu drept de vot. Cei mai activi sunt bărbații - 52,43% dintre cei care au venit la urne sunt bărbați, iar 47,57 - femei.
Populația cu vârsta cuprinsă între 56 - 70 de ani este cea mai activă. Până în acest moment ei constituie peste 38% din numărul celor care au votat. Cei mai pasivi sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani - doar 6%.
10.08
La secția de votare numărul 114 din sectorul Centru al capitalei, membrii biroului electoral au aplicat ștampila reras în dreptul candidatului Mihai Ghimpu, nr. 2 în buletinul de vot (care a rămas în cursă), nu în dreptul candidatului Marian Lupu (care s-a retras).
Sursa: TV7
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat pentru Report.md că acest buletin de vot va fi declarat nevalabil. Membrul CEC, Iurie Ciocan, a menționat că membrii biroului electoral al Secției de votare respective ar trebui să depună la CEC o contestație.
Potrivit consilierului municipal Ilian Caşu, la Secţia de votare nr.112 din capitală observatorii nu au fost prezenţi când au fost desigilate pachetele cu buletinele de vot. Caşu spune că, în mod misterios, au dispărut trei ştampile de vot şi o parte dintre buletinele de vot. Autoritățile electorale nu au confirmat deocamdată aceste informații.
UPDATE: Informația furnizată de Ilian Cașu nu s-a confirmat. „Noi am contactat reprezentanții acelei secții de votare și ni s-a comunicat că toate ștampilele sunt la loc”, a comunicat pentru Report.md, Alina Russu, președinta CEC.
Până la această oră, la CEC, nu a fost depusă nici o contestație.
10.30
Localitățile cu cei mai activi și cei mai pasivi alegători
Până la ora 10:00 peste 12% dintre moldovenii cu drept de vot s-au prezentat la urne. Cei mai activi sunt cetățenii din raionul Dondușeni unde, la ora 10:00, votaseră deja 12,54% din alegători. Cei mai pasivi sunt locuitorii din UTA „Gagauz-Yeri” - aici și-au exercitat dreptul de vot doar 7,19% din alegători.
Locuitorii satului Pocrovca, raionul Dondușeni, sunt cei mai activi. Aici au votat deja peste 41%, la polul opus se situează localnicii din satul Tătărăști, raionul Strășeni, unde au votat doar 2.9%.
În Chișinău, cei mai mulți alegători s-au prezentat în sectorul Centru. Aici și-au exprimat opțiunea de vot 6,48% dintre alegătorii înscriși în liste.
10.45
Potrivit CEC, cutremurul din această dimineață din Italia nu a afectat activitatea secțiilor de vot deschise în această țară.
12.06
Zeci de votanţi de toate vârstele aşteaptă la coadă în faţa Ambasadei Republicii Moldova în România să-și exercite dreptul de vot. Până la această oră, 350 de alegători şi-au exercitat dreptul la vot la secţia nr. 389 din Bucureşti.
Alegători la Ambasada R.Moldova din București / FOTO: jurnal.md
În total, pe teritoriul României au fost deschise 11 secţii de votare.
12.15
Până la ora 12.00 și-au exercitat dreptul la vot peste 630 de mii de alegători sau peste 22%. Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, este necesar să se prezinte la urne 1/3-me din alegătorii înscriși pe listele electorale, adică 33%.
12.51
Mobilizare mai puternică la prezidențiale comparativ cu alegerile parlamentare din 2014. Până la ora 12:00 la urne s-au prezentat în jur de 23,4% din alegătorii incluși în listele electorale, ceea ce reprezintă cu aproape 3% peste media scrutinului parlamentar din 2014. La ultimele alegeri parlamentare către ora 12:00 la urne se prezentaseră 12,98%.
13.55
Asociația Promo-LEX a anunțat că observatorii săi au constatat 19 tentative de corupere a alegătorilor. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a comunicat pentru Report.md că Procuratura va comunica mâine dacă va porni ori nu cauze penale în aceste cazuri, „după ce vor fi făcute totalurile întregii zile”.
Și Inspectoratul General de Poliție a anunțat că va difuza mâine un comunicat în care va prezenta situația la capitolul „încălcări”.
17.58
Comentarii