Zeci de mii de manifestanți au revenit în Piața Marii Adnări Naționale din Chișinău pentru a protesta împotriva invalidării alegerilor locale anticipate, câștigate de liderul PPDA, Andrei Năstase. Săptămâna aceasta, Comisia Electorală Centrală a pus punct final disputei juridice pe această temă, luând act de deczia Curții Supreme din 25 iunie.

Organizatorii protestului au spus că pe parcursul zilei, autoritățile ar fi oprit circulația transportului interurban, pentru ca manifestanții să nu poată ajunge la protest.

Poliția a chemat sâmbătă participanții la protest să nu recurgă la violență. Lidera PAS Maia Sandu a menționat în cadrul protestului că acțiunea este una pașnică și a precizat că este de datoria poliției să asigure securitatea manifestanilor pașnici.

FOTO: Report.md 

Ea a denunțat captivitatea statului, iar pe liderul PD, Vlad Plahotniuc, l-a acuzat de dictatură.

Campionul Republicii Moldova la box, Octavian Țâcu, ex-ministru al Tineretului și Sportului, unul din fruntașii Mișcării de Rezistență, a cerut Guvernului să reacționeze la protestele din stradă, „altfel vom merge cu asalt și vom demonta acest regim - cale de întoarcere nu mai există”.

Octavian Țâcu / FOTO: Report.md 

Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”, membru al Mișcării de Rezistență: „Moldova a devenit un bolnav al Parteneriatului Estic al UE”. Potrivit lui, cele trei instanțe de judecată nu ar fi invalidat alegerile dacă reforma justiției nu ar fi fost mimată, ci realmente implementată.

După ora 15.00, manifestanții vor porni într-un marș de protest.

Toți cei care vorbesc de la microfonul din Piața Marii Adunări Naționale se adresează manifestanților în două limbi - română și rusă.

   

Manifestanții scandează „Jos dictatura!”. „Acest protest nu este doar despre mandatul lui Năstase, ci despre soarta generațiilor următoare”, a declarat liderul PPDA, Andrei Năstase. El a chemat populația din satele Moldovei să creeze celule de rezistență în fiecare localitate. „De acum încolo mijloacele noastre vor fi altele. (...) Avem obligația să convingem câte un polițist să treacă de partea noastră”. (...) „În momentul în care poliția va fi de partea noastră, nu va fi vărsare de sânge. Sunt mereu în contact cu polițiștii. Vă spun eu - sunt gata să vină alături de noi..., a spus Năstase. 

FOTO: Report.md 

Manifestanții au votat o rezoluție a protestului Mișcării de Rezistență în care au îndemnat cetățenii să participe la proteste permanente. Ei au cerut autorităților confirmarea legalității alegerilor și validarea mandatului pentru Andrei Năstase; anularea sismului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional (pe liste de partid); demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au pronunțat deciziile de invalidare a alegerilor. În cazul în care guvernarea nu va demara acțiuni menite să conducă la îndeplinirea revendicărilor în actuala sesiune parlamentară, comitetul de rezistență va întreprinde acțiuni de nesupunere civică: greve colective și individuale, proteste permanente și blocarea instituțiilor subordonate politic. De asemenea, manifestanții au convenit ca pe 26 august să fie organizată o adunare generală a cetățenilor, inclusiv din diaspora.

FOTO: Report.md 

Protestatarii pornesc într-un marș: Strada Bulgară - 31 august - Armenească până la bulevardul Ștefan cel Mare.

Manifestanții au revenit în Piața Marii Adunări Naționale. Maia Sandu a anunțat că va pleca luni 2 iulie la Parlamentul European pentru a transmite autorităților din UE rezoluția votată în Piață. 

Manifestația de protest s-a încheiat.