UPDATE//Chișinăul strică și relația cu România
Ministerul român de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru explicații, în legătură cu blocarea accesului mai multor cetățeni români în Republica Moldova.
---------------------------------------------------------------------
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chișinău a anunțat că „regretă situaţia creată zilele trecute la frontiera dintre Republica Moldova şi România, în urma căreia un grup de cetăţeni români au intrat cu întârziere în ţara noastră”. Diplomația moldovenească susține că incidentul ar fi avut loc din cauza ”dificultăţilor de ordin tehnic în sistemul informaţional al Poliţiei de Frontieră, precum şi al comportamentului inadecvat al unor cetăţeni”.
----------------------------------------------------------------------
Pentru prima dată după căderea regimului comunist din Republica Moldova (2009), MAE din București l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, pentru explicații, în legătură cu blocarea accesului mai multor cetățeni români în Republica Moldova.
Asta după ce Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a interzis luni cetățenilor români, care participă la ”Marșul Centenar”, trecerea frontierei de stat pe motiv că ar fi ”perturbat ordinea publică în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere”.
Marşul (o acțiune comemorativă pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire) a început pe 1 iulie în Alba Iulia, oraş-simbol al Centenarului, şi ar trebui să se încheie pe 1 septembrie în Chişinău, după 1.300 de kilometri parcurşi pe jos.
Bucureștiul schimbă tonalitatea
Ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, a fost invitat la MAE român pentru clarificări. Totodată, prin intermediul Ambasadei României din Chișinău, Bucureștiul a făcut demersuri pentru a se asigura că cetățenilor români le sunt respectate drepturile ”așa cum este normal într-un stat aflat într-o relație de asociere cu UE și de parteneriat strategic cu România”, se arată într-un comunicat al MAE român.
Diplomația română menționează că, din punctul de vedere al autorităţilor de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat luni la punctul de trecere a frontierei Albiţa nu a perturbat în niciun fel ordinea şi liniştea publică şi nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.
George Simion: Moldova, un stat antiromânesc, la fel ca pe timpul lui Voronin
Abia marți seară, participanții la marș au fost lăsați să treacă frontiera cu Republica Moldova, dar fără liderul unioniștilor George Simion. Anterior, autoritățile moldovene i-au mai interzis de trei ori intrarea în Moldova. „Simion George urmează să primească interdicția în conformitate cu legea, după ce a demonstrat un comportament agresiv, inadecvat și a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.
Participanții la Marșul Centenar urmează traseul Călărași-Sadova-Lozova-Strășeni-Vatra și vor intra sâmbătă în Chișinău, unde vor organiza, începând cu ora 12.00 Marea Adunare Centenară în Piața Marii Adunări Naționale.
George Simion respinge acuzațiile formulate de Poliția de Frontieră și a spus că va rămâne la hotar și, în semn de protest, va intra în greva foamei. Liderul unioniștilor susține că sute de cetățeni români sunt opriți la vămi și le este refuzat accesul dacă se depistează că vor să meargă la mitingul de sâmbătă de la Chișinău. ”În acest moment, Republica Moldova este un stat antiromânesc, la fel ca în perioada lui Voronin. Voi sta aici la graniță și voi transmite adresări către toate ambasadele statelor europene din România și Republica Moldova, să monitorizeze aceste abuzuri. Dacă situația nu se remediază, vom cere ca oficialilor de la Chișinău să le fie retrasă cetățenia română. E inadmisibil ce se întâmplă în An Centenar, când ar trebui să sărbătorim cu toții, pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat George Simion.
Continuare pe DW
Comentarii