Patru din cei nouă candidați înscriși în cursa electorală nu au reușit să strângă nici măcar numărul de voturi echivalent numărului de semnături pe care le-au prezentat la Comisia Electorală Centrală pentru a fi admiși în cursa electorală.

Silvia Radu a fost votată de 5 633 de alegători, deși la CEC a prezentat liste de subscripție cu 15 745 de semnături. Un alt exemplu este Maia Laguta, care pentru a fi înscrisă în cursa prezidențială a colectat 18 mii de semnături, dar a fost votată de 10 607 alegători.

Candidatul Valeriu Ghilețchi a adus la CEC 18 mii de semnături, dar a fost votat de 14 938 de persoane, ceea ce reprezintă 1,06%. Candidatul Partidului Politic „Dreapta”, care a acumulat cele mai puține voturi, Ana Guțu, a prezentat la CEC 19 514 semnături, dar a fost susținută de numai 2 436 de alegători. Ana Guțu a înregistrat un rezultat modest și în localitatea de baștină - satul Alexandru Ioan Cuza din raionul Cahul. Din cei 763 de alegători care s-au prezente la vot, doar 6 au votat pentru consăteanca lor.

Nici liderul PL, Mihai Ghimpu, nu a fost preferatul alegătorilor în localitatea de baștină. Locuitorii satului Colonița au preferat-o pe Maia Sandu. Ea a acumulat la Colonița 1 012 voturi sau 60,24% din sufragii. Pe locul doi s-a situat socialistul Igor Dodon, care l-a devansat pe Ghimpu, acumulând 383 de voturi sau 22,8%. Mihai Ghimpu a adunat în satul său de baștină doar 148 de voturi.

Maia Sandu a învins în localitatea sa de baștină, Risipeni (raionul Făleși). Pentru ea au votat 54,36% dintre alegători, iar pentru socialistul Igor Dodon 33,08%.  În satul de baștină a liderului PSRM Igor Dodon, acesta a acumulat 56,37% din sufragii, fiind urmat de Maia Sandu cu 37,58%.

Valeriu Ghilețchi s-a clasat pe locul doi în satul natal, fiind devansat de socialistul Igor Dodon și de Maia Sandu.

Liderul PPEM, care la scrutinul de duminică s-a clasat pe locul patru, s-a clasat pe poziția a treia la Cimișlia, baștina lui Iurie Leancă. Acesta a acumulat 18,24% din voturi fiind în spatele lui Igor Dodon și al Maiei Sandu.

Doar 0,9% dintre locuitorii orașului Hâncești au votat pentru pământeanca lor Silvia Radu, care s-a calsat pe penultima poziție în cadrul scrutinului de ieri, acumulând 0,4% din sufragii.

Chișinăul a votat pentru Maia Sandu. Candidatul comun al forțelor anti-oligarhice a fost susținut în trei sectoare ale capitalei și în 17 din cele 18 suburbii. Igor Dodon a fost favorit doar într-o suburbie și în sectoarele Botanica și Centru.

La Bălți, oraș condus de Renato Usatîi, care l-a susținut pe Dmitrii Ciubașenco, de cea mai mare popularitate s-a bucurat Igor Dodon, care a acumulat 46,85%, Ciubașenco clasânduse pe poziția secundă cu 31,82%.

Maia Sandu a câștigat alegerile în raionul și în orașul Orhei, unde primar este controversatul om de afaceri, Ilan Șor. La nivel de raion, Maia Sandu a acumulat peste 48%, iar în oraș - peste 51%.

Până la această oră Comisia Electorală Centrală a reușit proceseze 99,42% din procesele verbale, Igor Dodon a acumulat 48,23%, iar Maia Sandu 38,42.

Costel Prepelița