Purtătorul de cuvânt al UE a difuzat un mesaj în legătură cu alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova. UE sugerează că aceste alegeri au confirmat necesitatea de a urma recomandările Comisiei de la Veneţia în ceea ce privește sistemul electoral.

„Majoritatea modificărilor semnificative aduse Codului Electoral în 2017 nu au fost în concordanţă cu unele dintre recomandările-cheie ale Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei şi ale OSCE/ODIHR. Desfăşurarea acestor ultime alegeri a confirmat necesitatea de a urma aceste recomandări şi de a continua eforturile pentru a alinia legislaţia electorală şi implementarea acesteia la standardele internaţionale”, se arată în reacția UE.

În mesaj se menționează și despre deficiențele incluse în raportul preliminar al misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor din care rezultă că au avut loc „manifestări de presiune asupra angajaților publici, indici clari de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative”.

În continuare, UE menționează că „parteneriatul cu Republica Moldova va continua să se concentreze pe acordarea de beneficii tangibile cetățenilor. În spiritul acestor idei, Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova care susțin procesul de reformă care se află la baza Acordului de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor ascunse indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și depolitizarea instituțiilor de stat”.

De asemenea UE menționează că va continua să-și construiască relațiile cu Republica Moldova „pe principiul condiționalității și respectului față de statul de drept și standardele democratice”.