Autoritățile de la Chișinău au fost din nou criticate miercuri, în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, pentru întârzierea reformelor. Reuniunea are loc la Chișinău.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a cerut oficialilor de la Chișinău să-și suflece mânecele și să se apuce în sfârșit de lucru: „Nu trebuie să percepem reformele ca pe un exercițiu cantitativ, ci calitativ. Ați văzut asigurările Comisiei Europene de a susține Moldova. Din partea UE, în februarie, au fost anunţate nişte concluzii. Este vorba despre o agendă ambiţioasă care, în principiu, nu conţine nimic nou – lucruri despre care vorbim de multă vreme:reforma sectorului bancar, justiţia, combaterea corupţiei, libertatea presei, etc. E nevoie de voință politică pentru a implementa de facto aceste reforme”, a reiterat diplomatul european. Potrivit lui, e prioritar să fie recuperați banii de pe urma fraudei bancare (1 miliard USD), dar în paralel BNM trebuie să lucreze, împreună cu Guvernul, pentru un nou acord cu FMI.

                                                                    FOTO: report.md 

Andi Cristea: „Alegerile prezidențiale să nu împiedice procesul de reforme”

La rândul său, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, eurodeputatul român Andi Cristea, a atenționat că „lunile care au trecut de la prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere, din septembrie anul trecut, au fost marcate de o criză politică în Republica Moldova care a perturbat implementarea reformelor şi procesul politic de asociere, inclusiv la nivelul diplomaţiei parlamentare”. (...) La sfârșitul lunii octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidenţiale, dar acest lucru nu ar trebui să impieteze asupra implementării reformelor asumate. Au existat prea multe întreruperi în trecutul apropiat. Îndemnul meu este să nu ne oprim eforturile încă o dată”, a menționat Andi Cristea. Potrivit lui, continuarea reformelor și stabilitatea politică sunt condițiile necesare pentru dezvoltarea Republicii Moldova: „La nivel politic, stabilitatea este o condiţie esenţială, ea oferind acea bază pe care se poate construi, adopta şi implementa politici publice care să asigure cetăţenilor prosperitate şi acces la servicii publice de calitate. (...) Continuarea reformelor este nu doar importantă, dar și imperios necesară, iar reformele trebuie să fie transpuse în acţiuni concrete”, a mai spus eurodeputatul român.

                                                                         FOTO: report.md

Mihai Ghimpu despre miliardul furat și „calendarul lichidării restanțelor”

Liderul PL Mihai Ghimpu (parte a majorității parlamentare guvernante), copreședinte al Comitetului Parlamentar, a încercat să convingă oficialii europeni că, „în pofida naufragiilor politice, Moldova îşi continuă parcursul european datorită creării majorităţii parlamentare - majoritate pusă la îndoială în momentul creării atât de unii cetăţeni, cât şi de unii parteneri”: „Guvernarea actuală trebuie să readucă Moldova pe drumul său firesc – să întoarcă încrederea cetăţenilor în drumul european, încrederea partenerilor externi în guvernarea din Republica Moldova, lucru deloc uşor după furtul miliardului - jaf care a dus populaţia la o sărăcie şi dezamăgire extrem de mare, iar Republia Moldova a fost făcută de ruşine în ochii celora care ne-au acordat ajutor financiar ca pentru cel mai sărac stat din Europa. (...) Avem, probabil, ultima şansă să-i convingem pe cetăţeni că democraţia este spre binele lor, pentru libertatea lor”, a menționat Ghimpu. Liderul PL a declarat că scopul furtului miliardului nu a fost doar îmbogăţirea personală a cuiva, ci şi compromiterea cursului european: „Sondajele arată că mulți preferă azi partidele de orientare pro-rusă”. El a sugerat că nu actuala guvernare este vinovată de furtul miliardului, ci „unele persoane de vârf din fostele guvernări”, sugerând că îl are în vedere fruuntași din PLDM (căruia i-a revenit funcția de prim-ministru și liderul căruia, Vlad Filat, se află în arest), or din fostele guvernări au făcut parte atât PL, cât și PD (la guvernare și în prezent). Mihai Ghimpu a dat asigurări că integrarea europeană şi, implicit, implementarea Acordului de Asociere cu UE „reprezintă prioriatea strategică a Republicii Moldova atât la nivel de politică internă, cât şi externă. La fel ca premierul Pavel Filip în luna martie 2016 la Bruxelles, Mihai Ghimpu le-a vorbit oficlialilor europeni despre existența unui „calendar al lichidării restanţelor” în implementarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere Moldova – UE.

În ajunul reuniunii Comitetului parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, societatea civilă a difuzat o declarație în care enumără restanțele autorităților în ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere. Experţii au remarcat faptul că planul de acţiuni privind implementarea Acordului nu a fost realizat nici măcar pe jumătate. Potrivit declarației citate, restanţele au fost acumulate din cauza crizelor politice, capacităţii instituţionale slabe a autorităţilor, dar şi, în mare parte, din cauza lipsei voinţei politice.

Vitalie Călugăreanu