Liderii statelor Uniunii Europene au decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, în urma recomandării din noiembrie a Comisiei Europene. Premierul ungar Viktor Orban s-a abținut.

''Un semnal clar de speranță pentru cetățenii acestor țări și pentru continentul nostru'', a scris pe X (fosta Twitter) președintele Consiliului European Charles Michel. 

Negocierile de aderare cu Bosnia vor fi deschise de îndată ce este atins ''gradul necesar” de conformitate.

Georgia a primit statutul de țară candidată la aderare.

"O victorie care motivează, inspiră și dă putere", a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe aceeași plaformă de socializare X.

El a felicitat "fiecare ucrainean", spunând că e o victorie pentru Ucraina și pentru Europa.

”Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră”, a scris pe Facebook președinta R. Moldova Maia Sandu.

”Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a mai scris Sandu.

Viktor Orban, care se opune deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, a scris pe Facebook că s-a abținut la votul privind Ucraina.

"Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei și mult succes în negocierile de aderare", a spus președintele Klaus Iohannis într-o conferință de presă la Bruxelles.