Critici dure la adresa președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, după discursul rostit joi, de la tribuna ONU. Șeful statului este acuzat că a vorbit prin prisma intereselor Rusiei, formulându-și mesajele reieșind din retorica sa electorală. Partidul premierului Maia Sandu, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, s-a desolidarizat de mesajele transmise de Dodon la ONU.

Ca și în cadrul recentei întrevederi avute cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, președintele moldovean a insistat, de la tribuna ONU, asupra „recunoașterii și respectării de facto a statutului de neutralitate” al Republicii Moldova: „Orice tentativă de apune la îndoială acest statut este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova”, a menționat el. „Asemenea abordări aprofundează și mai dramatic tensiunile interne din țară și compromit orice șansă de a avansa pe calea rezolvării diferendului transnistrean și, implicit, de a spori gradul de securitate în toată regiunea”, a mai spus Dodon. Potrivit lui, problema transnistreană poate fi soluționată „doar în condițiile păstrării statutului de neutralitate militară a Republicii Moldova”.

Neutralitate cu trupe rusești de ocupație pe teritoriul țării?

„Nu poți cere comunității internaționale recunoașterea și respectarea de facto a neutralității unui stat în același timp în care încerci să camuflezi existența unor trupe de ocupație pe teritoriul acelui stat”, a reacționat Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu.

La ONU, Igor Dodon a salutat ideea exprimată recent de Federația Rusă de reluare a procesului de distrugere a munițiilor stocate în regiunea transnistreană: „Ideea a fost lansată în cadrul recentei vizite în Moldova a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, și în cadrul vizitei oficiale a ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu, la Moscova. Acest pas important, în premieră din 2003 încoace, poate deveni crucial în atingerea unui consens geopolitic pentru soluționarea politică a diferendului transnistrean și sporirea securității regionale”, a menționat joi, la ONU, Igor Dodon.

La rândul său, PAS reiterează că „retragerea imediată a trupelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este singura modalitate de a recunoaşte şi respecta caracterul suveran şi indivizibil al statului Republica Moldova şi condiţia sine qua non pentru soluţionarea diferendului transnistrean”.

A absolvit Rusia de responsabilitate

În a doua parte a discursului său, Igor Dodon a vorbit în limba rusă despre faptul că „Republica Moldova este o țară polietnică” în care limba rusă are statut de „limbă de comunicare interetnică”.

„A încercat să flateze Rusia și să arate că Moldova face parte din spațiul rusolingv”, a comentat analistul politic Dionis Cenușă. Potrivit lui, prin mesajele transmise de Dodon la ONU, Rusia „practic, este absolvită de orice responsabilitate pentru cele întâmplate la începutul anilor '90”, toată responsabilitatea fiind atribuită unor factori geopolitici depersonalizaţi.

Cenușă se arată surprins de faptul că premierul Maia Sandu i-a oferit lui Igor Dodon o tribună internaţională atât de importantă, cel din urmă folosind această tribună pentru a se promova pe sine şi tezele ruse legate de realităţile moldoveneşti. Anterior, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu (care l-a însoțit pe Dodon în SUA), a declarat în cadrul unei emisiuni că Igor Dodon va rosti la ONU un discurs coordonat cu Ministerul de Externe.

În legătură cu cele întâmplate la ONU, deputatul Octavian Ţîcu, desprins recent de blocul ACUM, a cerut demisia de onoare a ministrului de Externe, Nicu Popescu. Potrivit lui, „la ONU, preşedintele Dodon nu a pledat pentru Republica Moldova, ci pentru Rusia”: „Dodon a prezentat în faţa Adunării Generale nu o Rusie care ocupă teritorii, încalcă dreptul internaţional şi ordinea mondială postbelică, ci o Rusie pe post de pacificator, de exportator de pace”, a menționat Ţîcu.

Dodon nu-i ca Zelenski

În contrast cu discursul lui Igor Dodon, tot de la tribuna ONU, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa, aflată în centrul Europei, este atacată de Rusia. Zelenski a vorbit despre războiul din Donbas, ținând în mână glonțul care l-a ucis pe cântărețul de operă Vasili Slipak. Președintele ucrainean a cerut liderilor lumii ajutor pentru a opri războiul dintre Ucraina și Rusia. „Recuperarea tuturor teritoriilor ocupate ale Ucrainei este obiectivul meu primordial, dar nu cu prețul vieții ucrainenilor”, a spus liderul de la Kiev.

„Zelenski a spus lucrurilor pe nume: Rusia lui Putin i-a atacat țara, a răpit peninsula Crimeea, și-a trimis mercenarii în estul Ucrainei, în Donbass, unde pârjolesc case și împușcă oameni. O prestație memorabilă a președintelui ucrainean la ONU, ținând seama și de faptul că până mai ieri mulți îl considerau un „actor” inconsistent, care a speculat greutățile tranziției și a vorbit demagogic despre pace și lupta împotriva corupției. Însă președintele ucrainean nu și-a dezamăgit poporul, nu a abdicat de la obiectivul aducerii țării sale în familia occidentală și nu a intrat într-un dialog umilitor cu Kremlinul”, scrie publicistul de la Chișinău, Vitalie Ciobanu, care, totodată, îl acuză pe Dodon că „n-a suflat un cuvânt despre responsabilitatea Rusiei în declanșarea războiului de la Nistru, în 1992, despre refuzul acesteia de a-și retrage armata din Transnistria, nici despre încurajarea separatismului găgăuz. Ba chiar a luat cumva peste picior pledoariile altor politicieni din Moldova care au cerut de la tribuna ONU, înaintea lui, retragerea trupelor rusești. Dodon s-a referit în schimb la casarea munițiilor – un truc de tip „maskirovka” al Kremlinului – pentru a zugrăvi Moscovei un portret mai uman”, a comentat Vitalie Ciobanu.

În opinia sa, Igor Dodon a devenit „marea problemă a acestui stat, eclipsând cu prestația sa scandaloasă, stridentă, răul lăsat în urmă de regimul Plahotniuc”.

DW