Transnistrenii au votat doar ca să nu-și piardă înlesnirile
La nici o lună de la alegerile prezidențiale de la Chișinău, la care au fost aduși cu autocarele în mod organizat, moldovenii din regiunea transnistreană au fost chemați din nou la urne. De data aceasta au ales viitorul șef al grupării separatiste de la Tiraspol.
Milițienii de la punctele de control amplasate la intrarea în orașul Dubăsari, monitorizează fiecare mașină care trece dincolo de barieră, dar și pasagerii. În timp ce un milițian verifică actele, altul încearcă să afle detalii despre scopul vizitei fiecărui pasager în regiune.
Punctul de control dintre satul Lunga și orașul Dubăsari / FOTO: Report.md
În partea dreaptă a unui panou electoral, un alt milițian stătea în mașină și privea prin binoclu. Stătea câteva secunde cu privirea într-un singur punct, apoi, când fluxul de mașini se mărea, își îndrepta binoclul într-acolo.
Fără oameni, doar cu panouri electorale
Orașul Dubăsari era astăzi pustiu. Doar în zona pieței, din mijlocul localității, am văzut mai mulți oameni. În rest, panourile electorale atârnate prin oraș nu prea au avut parte de spectatori.
Afișe electorale la Dubăsari / FOTO: Report.md
Deși în „cursa electorală” s-au înscris 6 candidați, în orașul Dubăsari sunt afișate panouri electorale cu trei dintre ei. Este vorba de actualul şef al „legislativului” de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, liderul comuniştilor transnistreni, Oleg Horjan, și actualul lider separatist Evghenii Şevciuk.
Artistul rus Iosif Cobzon face propagandă pentru separatistul Șevciuk / FOTO: Report.md
Pentru Șevciuc, face propagandă electorală interpretul rus Iosif Cobzon și Alexei Lebedi, fratele generalului Alexandr Lebedi, fost comandant al Armatei 14-a, rămasă în regiune după anii 90. Generalul Lebedi a decedat, în 2002, într-un accident aviatic, pe când era guvernator al regiunii Krasnodar, Rusia.
Fratele generalului Alexandr Lebedi, face transfer de imagine în favoarea lui Șevciuk / FOTO: Report.md
Dacă la Dubăsari abia dacă vedeai câte un locuitor pe străzi, în satul Corjova oamenii se grăbeau spre club să voteze.
Locuitori din Corjova se grăbesc la… club / FOTO: Report.md
Pe strada de lângă biserica din apropiere la-m întâlnit pe Nicolae. Făcea câțiva pași și se proptea în cele două cârje. Bărbatul ne-a spus că trăiește de jumătate de viață cu aceste cârje. A rămas infirm de la vârsta de 35 de ani. Nu a luptat în conflictul de pe Nistru, dar este pensionar cu grad de dizabilitate.
Nicolae / FOTO: Report.md
”Veneam de la mama din satul Roghi. Mergeam pe lângă o movilă de nisip… Acolo era o mină. Am călcat pe ea și am sărit în aer. Medicii refuzau să-mi dea adeverințele pentru a mă pensiona. Spuneau că eu nu am luptat în război. Până la război, am lucrat tractorist. Acum mă duc să fac un bine – să votez. Poate voi ajunge mai curat la cimitir”, ne-a spus bărbatul, arătând cu cârja spre poarta cimitirului. ”Eu încă mă mai chinui, însă mulți prieteni ori au murit la război, ori atunci când se împușca din toate părțile”, afirmă acesta.
Nu știe cine ar vrea să conducă regimului separatist de la Tiraspol și nici nu știe în dreptul cărui pretins candidat să bifeze. Cert este că merge la alegeri. Recunoaște că face acest lucru doar pentru a nu pierde acele înlesniri cu care sunt momiți de pretinsele autorități separatiste: ”Nici nu știu pe care să îl mai aleg. Am primit gazetă doar cu un candidat. Mă duc și voi pune ”punctul” în dreptul cuiva. Eu am 1500 de ruble pensia, dar cu jumătate de an în urmă au tăiat-o. Vreau să votez, pentru că am ”ligote” (n.r ”înlesniri”). Lunar îmi dau 200 de metri cubi de gaz fără să le achit. La lumină îmi dau 90 de kilowați gratuit. În plus, 100 de minute vorbesc gratis la telefon. Tot așa și la apă... O femeie mi-a spus că acum, de Revelion, ne vor da și alimente. Când era celălalt ”prezident”, ne dădeau mai des crupe. Acum mai rar. Dacă vor da și acum, vom spune bogdaproste”, ni s-a destăinuit Nicolae.
Lilia Zaharia
Comentarii