Timofti își cere scuze de la Plahotniuc ca Filat în 2013
În ultima zi a mandatului său de președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și-a cerut scuze de la controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc, pentru că ar fi făcut declarații eronate în legătură cu acesta.
În ianuarie 2016, când Plahotniuc se chinuia să ajungă prim-ministru, Timofti a convocat ambasadorii țărilor europene denunțând presiuni asupra sa și a familiei sale. Timofti a spunea atunci că va reveni ulterior cu detalii, dar așa și nu a mai făcut-o.
Joi, într-un interviu pentru ”Timpul”, Nicolae Timofti a amintit despre momentul în care candidatura lui Vladimir Plahotniuc a fost înaintată la funcția de prim-ministru și nu a fost acceptată de către el. La 14 decembrie 2015, Nicolae Timofti semnala, printr-un comunicat de presă difuzat de președinție, presiuni din partea Partidului Democrat pentru a-l desemna pe ”un anume candidat” la funcția de prim-ministru. ''Președintele are deplina înțelegere asupra faptului că declarațiile denigratoare asupra sa, apărute în presă în ultima perioadă, precum și acțiunile de pichetare a reședințelor prezidențiale, reprezintă elemente de presiune exercitate asupra șefului statului, ca atentat la dreptul său constituțional de a desemna o candidatură la funcția de prim-ministru”, indica atunci Președinția în comunicatul său.
Timofti se simte vinovat că a făcut „declaraţii la emoţii”
Nicolae Timofti de astăzi îl contrazice pe cel de acum un an. Acum el a menționat în interviul pentru ”Timpul” că a făcut declarații fără a le verifica suficient înainte: ”Dacă vă amintiți, a fost o referință a mea la o anumită presiune pe care ar fi exercitat-o cineva asupra mea, la o amenințare precum că se fac dosare familiei mele (era vorba de fiul meu, de fapt). Am făcut acea declarație la emoții. Mai târziu am avut dovada că informația de care dispuneam nu era adevărată, am fost indus în eroare de cineva foarte apropiat, din motive pe care nu vreau să le expun public. I-am spus ulterior și lui Plahotniuc ca n-am avut dreptate atunci și că politica e politică”, s-a scuzat Timofti.
Se căiește ca și Filat în fața lui Plahotniuc
Mesajul transmis de Nicolae Timofti în ultima zi de mandat este similar cu cel al fostului premier Vlad Filat lansat în cadrul unui interviu publicat de agenţia „Moldpres” la 22 aprilie 2013, chiar în ziua în care Curtea Constituțională a decis că liderul PLDM nu mai putea să candideze la funcția de premier din cauza suspiciunilor de integritate.
Atunci Vlad Filat îşi cerea scuze de la Vlad Plahotniuc pentru că l-a numit criminal, în contextul scandalului legat de vânătoarea din „Pădurea Domnească” în timpul căreia a murit un om: "Am greșit! Recunosc, în politică deseori ajungi în situaţia, în care unele probleme să le concentrezi la nivel de o persoană", spunea atunci Vlad Filat. Declaraţiile de împăcare veneau în contextul în care se ajunsese la o înţelegere între cei doi (Filat și Plahotniuc), iar Vlad Filat se aştepta să aprobat de oligarh la funcţia de premier pentru a treia oară. Acum Vlad Filat se află în pușcărie.
În aceeaşi zi, la 22 aprilie, în aceeaşi sursă media – „Moldpres”, fusese publicat şi un interviu cu Vlad Plahotniuc. Acesta declara că nu ar fi supărat pe Vlad Filat pentru declaraţiile lui anterioare, din 13 februarie 2013 (n.r.: ora 13.00!) prin care liderul PLDM denunţa acordul Alianţei pentru Integrare Europeană şi îl acuza pe Plahotniuc de faptul că „şi-a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să-şi cumpere o ţară”. În acel interviu, Plahotniuc susţinea că a comunicat normal cu Filat şi după data de 13 februarie: „Cum era ca eu să mă supăr pe declaraţiile lui şi să nu mai vreau să discut cu el, să anunţ că nu-l votez şi în general să încep să mă războiesc cu el? Care era sensul?”, se întreba atunci Vlad Plahotniuc.
Timofti critică „tăişul” presei
În ultima sa zi de mandat, preşedintele Nicolae Timofti a formulat un mesaj critic și faţă de jurnalişti. Timofti face apel la corectitudine şi îndeamnă mass media să nu manipuleze, lăsând să se înţeleagă că şi el ar fi simţit „tăişul” presei: „Un jurnalist scrie cu sufletul său, dar trebuie să citească cu sufletul altora. Să știți că un cuvânt, scris, spus, poate provoca o hemoragie mai mare decât cel mai ascuțit tăiș. Mi-e greu să vă spun de câte ori am simțit acest tăiș, dar, din respect pentru meseria voastră, în spiritul valorilor democratice, nu v-am arătat nici rana, nici sângele și nici măcar nu port pică nimănui”, s-a victimizat președintele.
Nicolae Timofti a avut o relaţie dificilă cu presa pe parcursul mandatului său. Acesta, practic, nu a susținut conferinţe de presă, iar la puținele apariții publice își citea discursurile de pe foaie.
La 11 mai 2015, fiind întrebat de jurnalişti referitor la situaţia din sistemul bancar şi despre furtul unui miliard de dolari, preşedintele declara că are „problemele sale” şi că se gândeşte „în altă parte”. El a adăugat că nu este pregătit să facă declaraţii la acest subiect: „Trebuie să vin pregătit, orice cuvânt este hotărâtor, pe urmă îl criticați pe preşedinte că nu aşa a zis sau a făcut”, a argumentat Timofti.
Şi după ce şi-a exercitat dreptul la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 30 octombrie 2016, preşedintele a fost scump la vorbă, spunându-le jurnaliştilor că nu a venit să facă conferinţă de presă, dar să voteze: „Dați-mi voie să plec, am alte probleme. La revedere!” – a fost toată declarația de presă a lui Nicolae Timofti.
Natalia
Enache
Comentarii