Termenul „Transnistria”, interzis în stânga Nistrului
În stânga Nistrului a fost interzisă utilizarea termenului „Transnistria” în calitate de denumire a regiunii. Așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol a votat miercuri un proiect înaintat de liderul de-facto Vadim Krasnoselski.
Proiectul prevede amenzi, dar și pedepse cu închisoarea, transmite IPN.md.
Administrația de la Tiraspol folosește pentru regiunea separatistă denumirea de „republica moldovenească nistreană”, iar autoritățile de la Chișinău o numesc fie „regiunea transnistreană”, fie „raioanele de est ale Republicii Moldova”.
Legea echivalează termenul „Transnistria” în stânga Nistrului cu noțiunile de „fascism” și „nazism”.
„Personal pentru mine, termenul «Transnistria» a fost transformat din ideea de «teritoriu de dincolo de Nistru» într-un termen în spatele căruia stă foamea, devastarea, crima, sângele, uciderea oamenilor, Holocaustul”, susține Krasnoselski, adăugând că termenul rusesc „Pridnestrovie” poate și trebuie să fie folosit în continuare.
Guvernul de la Chișinău consideră drept "inutilă" și "contraproductivă în situația regională actuală" inițiativa liderului de la Tiraspol. Decizia nu va contribui la apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului sau la accelerarea procesului de negocieri.
Schimbările urmează să intre în vigoare în circa două săptămâni.
Utilizarea termenului „Transnistria” în discursuri publice, lucrări afișate public sau în mass-media va echivala cu o manifestare a nazismului.
În cazul în care prevederile nu vor fi respectate, persoanele fizice riscă amendă de până la circa 360 de ruble transnistrene sau chiar arest pe un termen de până la 15 zile.
Pentru funcționari, amenda se dublează, iar pentru persoanele juridice amenda depășește 9 mii de ruble transnistrene.
Decizia reprezintă un nou act de sfidare la adresa Chișinăului, după ce pe 2 septembrie autoritățile din regiunea transnistreană au marcat 34 de ani de la proclamarea așa-zisei „republici moldovenești nistrene”, prin arborarea în capitala Tiraspol a steagului regiunii secesioniste și a steagului Rusiei.
Autoritățile de la Chișinău, care speră că apropierea de Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova să reintegreze regiunea separatistă, au calificatul evenimentul drept "provocator”.
Comentarii