În curând va intra în vigoare Legea audiovizualului din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Gagauz-Yeri, un act legislativ criticat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului(CCA), dar și de experții media.

Aceștia spun că prevederile legii ar limita activitatea editorială a Companiei Publice „Gagauziya Radio Televizionu”, dar și a libertății de exprimare în regiunea de sud a țării. Ei suspectează deputații din regiune că au modificat această lege pentru a introduce cenzura.

La începutul lunii martie curent, Adunarea Populară din Găgăuzia (APG) a votat, într-o singură zi, în ambele lecturi, un proiect de lege care conține mai multe restricții în domeniul audiovizualului din regiune. Potrivit acestuia, sunt reduse atribuțiile legale ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei de a elibera licenţe de emisie, licenţe de utilizare şi autorizaţii de retransmisie, inclusiv pentru frecvenţe terestre. Totodată această inițativă instituie noi proceduri de alegere şi numire a membrilor Consiliului de Observatori al Instituţiei Publice Regionale a Audiovizualului „Găgăuziya Radio Televizionu”.

Iz de cenzură

Atunci când a fost votată, CCA atenționa că prin această inițiativă se urmărește instituirea cenzurii asupra mass-media audiovizuale din Autonomia Găgăuză. După votarea legii, expertul media din regiunea găgăuză, Mihail Serkeli, care este și directorul executiv al Centrului de Tineret „Piligrim Demo”,  a criticat modul cum a fost votată această initiațivă. „APG nu a respectat transparența în luarea deciziilor și nu a invitat specialiști din domeniu pentru a se consulta pe marginea proiectului de lege. Considerăm că audierile publice organizate de Adunare nu au fost efectuate conform prevederilor legislației în vigoare”, a declarat Mihail Serkeli într-o conferință de presă. Acesta a adăugat că ar fi bine ca legea să nu fie promulgată de başkanul Găgăuziei, deoarece actul va impune cenzura.

Irina Vlah: „Odată ce legea va intra în vigoare, vom începe să lucrăm”

Dar bașkanul Irina Vlah a promulgat legea, fapt criticat din nou de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. CCA a emis, la 29 martie curent, un comunicat de presă prin care preşedintele acestuia, Dinu Ciocan, menționa că este îngrijorat de faptul că başkanul Găgăuziei a promulgat Legea audiovizualului din UTA Gagauz-Yeri.

Contactată de report.md, Irina Vlah a declarat că nu este la curent cu declarația CCA și a insistat asupra faptului că această lege a avut susținerea Adunării: „Nu cunosc declarația CCA. Eu am semnat legea. Probabil, la 1 aprilie va fi publicată. Odată ce legea va intra în vigoare, vom începe să lucrăm. Proiectul de lege a fost elaborat la inițiativa Adunării Populare, a fost supus, în repetate rânduri, audierilor publice. La dezbateri au fost prezente toate părțile interesate de acest subiect, inclusiv deputați de aici. Așa că legea a fost votată de majoritatea”, a specificat Vlah.

CCA a anunțat că va contesta în instanţă modificările operate la Legea audiovizualului din UTA Găgăuz-Yeri.

Lilia Zaharia