Organizaţiile societăţii civile consideră inadmisibilă adoptarea proiectului de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală pe motiv că aceasta legalizează ilegalităţi, este o formă legalizată de spălare a banilor, discreditează reforma anti-corupție şi procesul de edificare a statului de drept, se arată într-o adresare a societății civile adresat Guvernului american.

Acest proiect de lege prevede eliberarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care au dobândit fraudulos şi ilegal proprietăţile şi activele, inclusiv în urma furtului din sistemul bancar al Republicii Moldova, în schimbul plăţii în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate. Amendamentele la legislaţie vor face imposibilă verificarea de către Agenția Națională de Integritate a averii liberalizate a demnitarilor şi funcţionarilor publici, se arată în adresare.

”Constatăm cu îngrijorare că legea în cauză va submina eforturile anticorupţie întrucât va duce la o amnistiere a persoanelor din domeniul public care şi-au însuşit averi în mod ilegal, în special a persoanelor din domeniul justiţiei”, menționează semnatarii.

În acest context, societatea civilă solicită SUA să se pronunțe asupra acestei inițiative, inclusiv prin prisma Actului Magnitsky: „Având în vedere faptul că Congresul SUA a susținut propunerea preşedintelui SUA de a extinde aplicabilitatea Actului Magnitsky la nivel global faţă de persoane şi guverne care au admis şi au beneficiat inclusiv de pe urma actelor de corupţie, solicităm respectuos Guvernului şi altor autorităţi oficiale ale SUA să ia atitudine şi să îşi expună opinia vis-a-vis de iniţiativa legislativă privind „liberalizarea capitalurilor” în Republica Moldova (în esenţă: amnistia ilegalităţilor rezultate inclusiv din acte de corupţie), prin prisma Actului Magnitsky. Cu atât mai mult că în cazul adoptării unei astfel de legi Republica Moldova ar putea deveni un centru de atracţie pentru legalizări de ilegalităţi la nivel regional şi mondial, obstrucţionând astfel aplicarea Actului Magnitsky”, accentuează autorii adresării – aproape 20  de organizații neguvernamentale.

Proiectul respectiv, criticat de FMI și Banca Mondială, a fost votat în prima lectură de Parlament la sfârșitul anului trecut.

Dragoș Drăgan