Senatoarea USR Anca Dragu a fost numită vineri în funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), președintă a Consiliului de supraveghere și a Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani.

UPDATE

Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 58 de deputați, transmite Serviciul de presă al Parlamentului, citat de Radio Chișinău.

 ”Anca Dragu va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră”, a spus președintelui Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, cel care a făcut propunerea.

+++

”Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”, spune Anca Dragu, citată într-un comunicat de presă.

+++

"Sunt mândru de această performanță a colegei noastre și este o nouă dovadă a profesionalismului pe care l-a demonstrat de-a lungul întregii sale cariere. Sunt convins că Anca își va aduce contribuția la parcursul european al Republicii Moldova, mai ales în contextul în care Consiliul European a decis recent deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.

Anca Dragu a fost prima femeie președinte a Senatului. De profesie economist, ea a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017.

Anca Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București, un master în Politici Publice și Aderare la UE, absolvit în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și a urmat diferite programe în cadrul Universității Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est și în cadrul Universității George Washington, Washington DC.

A fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene, după o experiență de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internațional din București, a lucrat ca economist în cadrul Băncii Naționale a României.

+++

Parlamentul Republicii Moldova l-a demis joi pe șeful băncii centrale, Octavian Armașu, pentru că nu a luat măsuri după imensa fraudă din 2014-2015, când un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al țării, transmite News.ro.

Inițiativa demiterii guvernatorului a fost susținută de 81 din cei 101 de deputați ai parlamentului. Membrii Partidului Socialist, partid de opoziție favorabil Rusiei, s-au alăturat partidului pro-european Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu pentru a asigura un vot de două treimi.

Demiterea lui Armașu a venit în aceeași zi în care în plenul Parlamentului au avut loc audieri privind recuperarea banilor furați în frauda bancară. La scurt timp după audieri, PAS i-a cerut lui Octavian Armașu să-și dea demisia.

Înainte de vot, șeful Comisiei pentru buget și finanțe din parlament, Radu Marian, a acuzat banca centrală de obstrucționarea unei anchete privind frauda și chiar de protejarea anumitor persoane. Comisia a ajuns la concluzia că banca centrală, în special președintele Armașu, nu a luat nicio măsură și i se reproșează sabotarea procesului de recuperare a activelor, angajarea și menținerea în funcție a personalului implicat în frauda bancară și împiedicarea anchetei privind furtul miliardului, a arătat Radu Marian într-o postare pe Facebook. El a precizat că banca a ignorat în repetate rânduri solicitările procurorilor și anchetatorilor, care au fost nevoiți să recurgă la percheziții și confiscarea documentelor.