Interesul Rusiei față de Republica Moldova a crescut brusc după revenirea la procedura de alegere a șefului statului prin vot direct în Republica Moldova (alegerile sunt programate pentru 30 octombrie 2016) și după stabilirea datei „alegerilor prezidențiale” în enclava separatistă pro-rusă Transnistria (11 decembrie 2016).

Unii analiști politici de la Chișinău cred că s-ar urmări fie revenirea la planul rusesc de federalizare a Moldovei (cu dreptul unei părți de a controla întregul, inclusiv politica externă a statului federativ), fie Rusia a pus în aplicare un scenariu periculos pentru securitatea micii republici ex-sovietice.

Forțele politice pro-ruse de la Chișinău s-au activizat în ultimul timp și au votat săptămâna trecută, în Parlament, Declarația privind neutralitatea permanentă. Exponenții acestora încearcă să se infiltreze și să controleze din interior inclusiv ceea ce la Chișinău se numește „alternativa pro-europeană” și protestele antiguvernamentale contra corupției și oligarhiei.

Evenimentele care „vorbesc”

Rusia a reluat ofensiva în privința Moldovei și la nivel diplomatic. Săptămâna trecută, după o pauză (neoficială) îndelungată în relațiile bilaterale (survenită după semnarea de către Moldova și UE a Acordului de Asociere), a avut loc vizita la Chișinău a viceministrului rus de Externe, Grigori Karasin. Oficialul rus l-a invitat pe șeful diplomației moldovene, Andrei Galbur, într-o vizită oficială la Moscova, iar luni, 4 aprilie, ministrul moldovean a ajuns deja în capitala rusă și s-a întâlnit cu omologul său Serghei Lavrov.

În ajunul acestei vizite, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, pentru a oferi explicații în legătură cu desfășurarea în Zona de Securitate (controlată de pacificatorii ruși) a unor acțiuni de recrutare a tinerilor din Republica Moldova în Forțele Armate ale Federației Ruse. Ministrul moldovean adjunct de Externe, Lilian Darii, i-a transmis diplomatului rus că „asemenea acțiuni poartă un caracter provocator și contravin legislației Republicii Moldova și normelor dreptului internațional”. De asemenea, oficialul moldovean a reiterat solicitarea Chișinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

În ziua în care ambasadorul rus a fost convocat la MAEIE, jurnaliștii moldoveni au aflat de la Serviciul de Securitate al Ucrainei despre faptul că un grup de 6 ofițeri ruși, condus de generalul Alexandr Lențov, despre care se spune că ar fi condus operațiunile militare pentru ocuparea Donbasului, va veni cu „inspecția” în Republica Moldova. Potrivit informațiilor apărute în presa de la Chișinău, tot generalul Lențov ar fi coordonat recent acțiunile trupelor ruse în Siria. Despre Lențov presa a scris anterior că s-ar fi aflat în mai multe zone de conflict, inclusiv în Afganistan, Bosnia-Herţegovina și Osetia de Sud în 2008 (în timpul războiului ruso-georgian).

Ambasadorul rus se scapă cu vorba și deconspiră planul Rusiei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a transmis luni lui Andrei Galbur că Acordul de asociere UE - Republica Moldova și cel de liber schimb „au afectat grav relaţiile Moldovei cu Rusia” și a subliniat că „situaţia trebuie remediată”. În acest sens, oficialul rus a spus că se intenționează organizarea unei reuniuni a comisiei interguvernamentale moldo-ruse în 2016. Șeful diplomației ruse s-a declarat bucuros de promisiunea lui Andrei Galbur că Moldova va continua să sprijine „cultivarea limbii ruse” pe teritoriul său și a menționat că diferendul transnistrean poate fi rezolvat numai cu păstrarea unei Moldove "unitare, indivizibile și neutre".

Iar într-un articol pe care îl semnează, apărut pe portalul informațional bloknot-moldova.md, ambasadorul rus Farit Muhametșin scrie că autoritățile de la Chișinău ar trebui să revizuiască viziunile sale față de Uniunea Eurasiatică „pentru a îmbunătăți relațiile economice” cu Rusia. Potrivit lui, integrarea euroasiatică va continua să se aprofundeze, iar „Chișinăul nu va putea sta cu capul băgat în nisip prea mult timp... Mai devreme sau mai târziu, Moldova va fi nevoită să construiască relații cu Uniunea Eurasiatică” (patronată de Rusia).

Andrei Galbur: „Opțiunea noastră pentru integrarea europeană trebuie respectată!”

După întrevederea de luni cu omologul său rus, ministrul Andrei Galbur a declarat (la conferința de presă comună) că „Moldova nu ar trebui să fie utilizată ca un câmp de confruntare geopolitică”: „Lumea a devenit nesigură! Trebuie să ne unim puterile, iar opțiunea noastră pentru integrarea europeană trebuie să fie respectată”, a menționat șeful diplomației moldovene.

În ceea ce privește soluționarea diferendului transnistrean, Andrei Galbur a pledat pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2 și a reiterat că „Moldova consideră că Rusia trebuie să revină la evacuarea munițiilor și trupelor din Republica Moldova”.

Lavrov vrea neutralitate pentru Moldova și statut special pentru Transnistria

La rândul său, Serghei Lavrov a menționat că Rusia susține continuarea negocierilor în formatul 5+2, pledează pentru „rămânerea Transnistriei în componența Republicii Moldova”, dar „consideră necesar un statut special pentru Transnistria în cadrul unei Moldove neutre și indivizibile”. Lavrov a adăugat că „Federația Rusă este gata să continue a fi garantul reglementării problemei între Chișinău și Tiraspol”.

Aceasta este prima vizită în afara țării întreprinsă de Andrei Galbur în calitate de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Anterior el a deținut funcția de ambasador al Moldovei la Moscova.Luni,

Andrei Galbur l-a invitat pe Serghei Lavrov într-o vizită oficială la Chișinău.

DW