Rusia sau UE? Cine achită „pachetul social” anunțat de Igor Dodon?
Republica Moldova reintră sub dominația unui regim cleptocratic și populist, controlat de președintele pro-rus Igor Dodon. După demiterea Guvernului Maia Sandu, acesta s-a trezit cu toată puterea în mâinile sale.
Jurnaliștii de la Chișinău se amuză pe seama lui Igor Dodon care, controlând fracțiunea socialiștilor din Parlament, a demis, împreună cu PDM, guvernul Maiei Sandu, criticându-l pentru lipsa inițiativelor sociale, pentru ca, la numai 6 zile, să prezinte el, în fața presei, aceleași inițiative ale guvernului demis ca fiind sarcini pe care le pune el în fața noului Guvern (pe care îl controlează).
Plagiatorul populist
Iată câteva exemple: În ședința Parlamentului din 12 noiembrie 2019, când fostul guvern a fost demis, premierul de atunci, Maia Sandu, menționa: „Bugetul solidarităţii include creşterea ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună şi extinderea programului pentru ca de acesta să beneficieze 200.000 de familii nevoiaşe”.
Luni, 18 noiembrie, după o întâlnire cu noul prim-ministru, Ion Chicu, și cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, președintele Igor Dodon menționa: „Am luat decizia de a majora ajutorul pentru perioada rece a anului de la 350 de la 500 de lei şi am extins numărul familiilor care vor beneficia – de la 170.000 la 300.000”.
Maia Sandu, 12 noiembrie 2019: „Bugetul solidarităţii prevede creşterea sprijinului pentru participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova şi participanţii la acţiunile de luptă din Afganistan – alocaţia va fi majorată de la 100 la 300 de lei pentru 26.000 de oameni”.
Igor Dodon, 18 noiembrie 2019: „Am luat decizia să majorăm alocaţiile lunare pentru veterani de la 100 de lei la 300 de lei”.
Maia Sandu 12 noiembrie 2019: „Am planificat în bugetul solidarităţii majorarea de trei ori a indemnizaţiilor unice pentru medici şi farmacişti de la 45.000 de lei la 120.000 de lei pentru personalul medical şi farmacist cu studii medii de la 36.000 de lei la 96.000 de lei”.
Igor Dodon, 18 noiembrie 2019: „În timpul apropiat vor fi majorate indemnizaţiile pentru tinerii specialişti din domeniul medical şi farmaceutic. În cazul medicilor şi farmaciştilor, acestea vor creşte de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei, iar pentru personalul medical şi farmaceutic cu studii medii, de la 36 de mii de lei la 96 de mii de lei”.
Maia Sandu 12 noiembrie 2019: „Bugetul solidarităţii înseamnă creşterea salariilor bugetarilor cu 10% şi corectarea legii salarizării pentru a oferi creşteri mai mari de 10%, unele până la 30%, pentru anumite categorii de angajaţi – profesori, educatori, asistenţi de educatori”.
Igor Dodon, 18 noiembrie 2019: „În anul următor se preconizează majorarea salariilor în sectorul bugetar. În medie va fi cu 10%, dar pe unele categorii, de exemplu, profesori şi educatori din grădiniţe cu aproximativ 18%”.
Asta în condițiile în care șeful statului nu are nicio atribuție în ceea ce privește alocațiile sociale sau majorarea salariilor și pensiilor.
Partenerii externi - prudenți și rezervați
La o săptămână de la învestirea noului Guvern, partenerii externi ai Republicii Moldova nu se grăbesc cu mesajele de felicitare. Cele care au venit sunt reci și denotă îngrijorări în raport cu Republica Moldova. Ion Chicu a fost felicitat doar de omologul său rus, Dmitri Medvedev, de ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Sa Dušan Dacho, și de președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Suma Chakrabarti. România nu a transmis niciun mesaj. Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, a avut o întrevedere cu noul premier pe care l-a încurajat să facă „lucruri frumoase pentru Moldova”, iar șeful Delegației UE, Peter Michalko, i-a transmis premierului moldovean că „UE urmărește atent acțiunile Guvernului și implementarea reformelor asumate”. Cel mai original mesaj a venit din partea Germaniei. Guvernul german salută progresele înregistrate de Republica Moldova sub conducerea ex-premierului Maia Sandu în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei și atenționează că Moldova continuă să se confrunte cu provocări majore.
Prin șantaj economic, se schimbă vectorul politicii externe
Deși în discursul de învestitură Ion Chicu a pledat pentru continuarea parcursului european, primele acțiuni ale acestuia denotă contrariul. Miercuri, 20 noiembrie, Ion Chicu va întreprinde prima sa vizită, în calitate de premier, în afara țării. El a anunțat că va merge la Moscova să restabilească parteneriatul cu Federația Rusă. În acest sens, Chicu s-a întâlnit luni cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, căruia i-a transmis că „acest Guvern este tehnocrat, vrea restabilirea parteneriatului cu Rusia și creșterea nivelului reciproc de încredere”. Presa de limbă rusă de la Chișinău scrie că, la Moscova, Chicu ar urma să discute cu premierul rus, Dmitri Medvedev, posibilitatea finanțării de către Federația Rusă a unor proiecte ce vizează reparația drumurilor în Moldova – fiind vorba de aproximativ 300 de milioane de dolari.
La Moscova, premierul moldovean are programată o întrevedere și cu președintele Consiliului de administrare al „Gazprom”, Alexei Miller. Nu se știe ce anume vor discuta cei doi. Cea mai stringentă problemă este însă asigurarea Moldovei cu gaze de la 1 ianuarie 2020, când expiră contractul de tranzit dintre Ucraina și Rusia, iar Kievul refuză să semneze un nou acord. Prin urmare, moldova rămâne fără gaze. O altă problemă este modalitatea prin care „Gazprom” somează Republica Moldova să achite pentru gazele consumate de locuitorii de pe malul stâng al Nistrului – consum pentru care Transnistria nu achită deloc, datoria depășind 6 miliarde de dolari. Chiar zilele acestea Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse a acceptat revendicările concernului rus „Gazprom” cu privire la recuperarea unei datorii de aproape 330 de milioane de dolari de la „Moldovagaz” SA, pentru gazele livrate în 2016.
Tot săptămâna aceasta, Chicu va merge la Londra, pentru a se întâlni cu președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Detalii despre această vizită nu au fost făcute publice.
Tot zilele acestea, Igor Dodon a semnat decretul privind numirea Danielei Morari în funcția de șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană. Daniela Morari a fost confirmată în această funcție de guvernul condus de Maia Sandu în ultima sa zi de activitate. Fostul reprezentant al Moldovei la UE, Eugen Caras, a fost rechemat, Igor Dodon angajându-l imediat în funcția de consilier prezidențial în domeniul politicii externe.
PDM a ratat șansa de a se spăla de păcatele
În opinia analistului politic Dionis Cenușă, noua guvernare, controlată de Igor Dodon, nu va reuși devierea vectorului politicii externe a Republicii Moldova de la parcursul european, „ori ca să-și realizeze promisiunile sociale, Dodon are nevoie de banii europeni”.
Pe de altă parte, analistul politic Anatol Țăranu consideră că relațiile cu Occidentul vor avea de suferit, bani de la UE vor veni condiționat, așa că Rusia va fi nevoită „să plătească” pentru „pachetul social” anunțat de Igor Dodon, în caz contrar va fi taxat dur la alegerile prezidențiale din 2020.
Continuare pe DW
Comentarii