Rusia amenință Moldova, iar SUA apreciază gestul de solidaritate al Chișinăului
Ambasada Rusiei din Chișinău și MAE de la Moscova, dar și Ambasada SUA din Republica Moldova au reacționat la expulzarea de către autoritățile moldovene a trei diplomați ruși, în semn de solidaritate cu Marea Britanie.
Ambasada rusă a avertizat că răspunsul Moscovei "nu se va lăsa așteptat". Misiunea diplomatică rusă "condamnă cu fermitate actul neprietenos al părții moldovenești, iar răspunsul părții ruse nu se va lăsa așteptat", se arată într-o declarație publicată pe site-ul Ambasadei. Aceasta nu precizează la ce ar trebui să se aștepte moldovenii. Autoritățile de la Chișinău sunt acuzate că ar urma "cu ochii închiși așa numita solidaritate europeană", ar acționa "în detrimentul bunul simț, împotriva propriilor interese".
La rândul său, prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, a menționat că "Moldova are o relație juridică cu Uniunea Europeană - un Acord de Asociere, ne aflăm în parteneriat cu UE și acest parteneriat ne obligă să fim solidari".
A reacționat și Ambasada SUA din Moldova, care a salutat decizia Guvernului de la Chișinău de a-i expulza pe cei trei diplomați ruși "în semn de solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii şi cu aliaţii şi vecinii săi în responsabilizarea Rusiei pentru acţiunile ei care încalcă dreptul internaţional şi ameninţă securitatea europeană". Mai mult, în comunicat se menționează că SUA sunt angajate să responsabilizeze Rusia pentru tentativa ei din 4 martie de a asasina un cetățean britanic și pe fiica acestuia, folosind un agent neurotoxic de uz militar în Salisbury, Marea Britanie: "Aceasta este una dintre cele mai recente acțiuni ale Rusiei din modelul ei continuu de destabilizare a activităţilor din întreaga lume. Acest atac asupra Regatului Unit a pus nenumărate vieți nevinovate în pericol și s-a soldat cu leziuni grave pentru trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție. Acțiunea Rusiei reprezintă o încălcare abuzivă a Convenției privind armele chimice și a dreptului internațional".
Iar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat la un post TV din Rusia că "vor fi luate măsuri împotriva fiecărei ţări care a expulzat diplomaţi pe fundalul acestui scandal". Ea a precizat că diplomaţia rusă era pregătită pentru un astfel de scenariu. "Ne-am dat seama după summit-ul UE ce urmează şi, desigur, ne-am pregătit", a menționat Zaharova, referându-se la Consiliul European de la sfârşitul săptămânii trecute de la Bruxelles. Maria Zaharova a mai sugerat că "adevăratul beneficiar al acestei crize diplomatice" ar fi SUA.
Cei trei diplomați ruși au fost expulzați din Moldova la doar o săptămână după ce autoritățile moldovene au decis să-și retrimită la Moscova ambasadorul (Andrei Neguța, exponent PSRM) pe care l-au rechemat pentru consultări în decembrie 2017. În luna mai 2017, Chișinăul a mai expulzat 5 diplomați ruși, suspectați că ar fi fot spioni ai Serviciului rus de Informații Militare (GRU) și ar fi recrutat combatanți pentru conflictul separatist din estul Ucrainei. Iar în luna august 2017, autoritățile moldovene l-au declarat persona non-grata pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.
Și atunci Rusia a amenințat Chișinăul cu acțiuni dure de răspuns, dar nu s-a întâmplat nimic. Ex-ministrul moldovean al Apărării, Victor Gaiciuk, crede că cel mai probabil, de data aceasta Rusia "va răspunde cu aceeași monedă" - va expulza trei diplomați moldoveni din Rusia. Totuși, el nu exclude și o înrăutățire a relațiilor moldo-ruse.
Comentarii