Rusia a încercat să pună sub monitorizare internaţională politicieni din Moldova
Premierul și președintele Parlamentului de la Chișinău au cerut oficialilor moldoveni să evite deplasările în Federația Rusă și l-au convocat joi pe ambasadorul Rusiei, pentru a-i înmâna o notă de protest.
Chișinăul acuză serviciile speciale rusești de tratament abuziv şi de hărţuire a oficialilor moldoveni. Aceștia sunt opriţi abuziv la intrarea în Rusia, unde sunt interogaţi, percheziţionaţi şi „trataţi în mod umilitor” de către reprezentanţii serviciilor speciale.
Potrivit unui comunicat emis de Parlamentul de la Chișinău, „o instituţie de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională politicieni din Moldova, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi date trunchiate”.
La întâlnirea premierului și a președintelui Parlamentului cu ambasadorul Rusiei, Farit Muhametşin, au fost prezenți și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, cel al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, precum și un responsabil de la Ministerul de Externe de la Chișinău (al cărui nume nu a fost făcut public). Acest detaliu li s-a părut relevant analiștilor politici, deoarece, de obicei, asemenea note diplomatice sunt înmânate ambasadorului țării vizate de către Ministerul de Externe.
Un politician moldovean misterios se află în vizorul serviciilor secrete rusești
O altă informație relevantă, făcută publică, se referă la un politician de la Chișinău, al cărui nume nu este dezvăluit, în privința căruia Moscova a transmis cel puțin 15 solicitări de punere sub monitorizare internațională, invocând „informații false și date trunchiate”. Chișinăul precizează că de fiecare dată solicitările în privința acestei persoane au fost respinse.
Într-o nouă fază, Rusia a încercat să obțină punerea sub monitorizare internațională a unor oficiali din Parlamentul Republicii Moldova, din Guvern, din cadrul serviciilor speciale și a unor exponenți ai partidelor din coaliția de guvernare de la Chișinău, prin intermediul relației bilaterale a Rusiei cu anumite țări. A fost nevoie de intervenția autorităților moldovene pentru a stopa acest abuz.
În nota înmânată ambasadorului rus este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă. De asemenea, este descris modul abuziv în care serviciile secrete rusești au încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați.
Comentând acest caz, analistul politic al Fundaţiei „Jamestown”, Vladimir Socor, a spus că „Plahotniuc (liderul PDM care controlează puterea în Moldova) nu are acces în Rusia. El îşi doreşte acest lucru - a sperat că Dodon (președintele Republicii Moldova) îi va deschide accesul, dar deocamdată iată că nu s-a întâmplat. (…) Prin Moldova au fost spălate 22 de miliarde de dolari. Imposibil ca Plahotniuc, care controlează totul - justiţie, sistem bancar, Procuratură, agenţiile guvernamentale etc, să nu fi aflat despre acest lucru acum câţiva ani. Acum se încearcă ştergerea urmelor”, a explicat Socor.
Nume de oficiali
În total, este vorba de cel puțin 25 de oficiali moldoveni opriți la intrarea în Federația Rusă și tratați nerespectuos de către reprezentanții serviciilor speciale, chiar dacă aceștia aveau pașapoarte diplomatice. Inclusiv vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, a ratat zborul spre Minsk din cauza verificărilor îndelungate la care a fost supus. La începutul acestui an, adjunctul procurorului general, Iurie Garaba, a fost oprit pentru verificări pe aeroportul Domodedovo din Moscova. În noiembrie 2016, ministrul adjunct de Interne, Oleg Babin, a fost reținut pe aeroportul Domodedovo, atât la intrarea, cât și la ieșirea din Federaţia Rusă. Babin se întorcea de la o rundă de negocieri bilaterale între Guvernul Moldovei și cel rus. Tot în toamna anului trecut, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, și un șef de Direcție din cadrul Ministerului de Interne au fost reţinuți pe aeroportul din Moscova. Lui Cavcaliuc i s-a spus că seamănă cu o persoană dată în urmărire pe teritoriul Rusiei. În aprilie 2016, a fost oprit și directorul Centrului Național Anticorupție din Moldova, Viorel Chetraru, pe aeroportul Șeremetievo. Oficialul a fost interogat timp de trei ore de angajații serviciilor speciale rusești.
Legătura cu cele 22 miliarde $ spălate prin Moldova
Atât în nota transmisă Moscovei, cât și în discuția cu ambasadorul Farit Muhametşin, președintele Parlamentului și premierul au menționat că din datele analizate până acum reiese că natura problemei semnalate nu ar fi una politică, abuzurile în raport cu oficialii moldoveni fiind inițiate la indicația unuia dintre serviciile speciale rusești, ai căror reprezentanți conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federația Rusă.
Presa aservită puterii de la Chișinău susține că hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă a luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigarea cazului de spălare a 22 de miliarde de dolari prin banca moldovenească „Moldinconbank” - bani proveniți din Federația Rusă. Persoane cu funcții de răspundere din cadrul băncii respective au fost deja reținuți, iar dosarele intentate unor judecători moldoveni (14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi doi executori judecătoreşti), care au legalizat spălarea miliardelor, au ajuns în judecată. Chișinăul susține că a trimis numeroase interpelări în legătură cu acest caz autorităților ruse, dar organele de anchetă din Rusia refuză orice colaborare. În acest sens, Chișinăul susține că Rusia a încălcat mai multe acorduri bilaterale și acorduri internaționale la care este parte.
Dodon sare în apărarea Rusiei
Pe de altă parte, președintele pro-rus Igor Dodon a spus că solicitarea premierului și a președintelui Parlamentului, adresată oficialilor moldoveni de a evita deplasările în Rusia, este „deplasată”. El a menționat că va continua să consolideze relațiile bilaterale cu Kremlinul: „E posibil să fi fost anumite disfuncționalități, așa cum avem și noi la frontieră, dar asta nu justifică o decizie care riscă să blocheze bunele relații pe care am început să le construim cu Federația Rusă”, a reacționat Dodon pe Facebook. El a precizat că va merge la Moscova chiar săptămâna viitoare (pe 17 și 18 martie) ca să consolideze parteneriatul strategic cu Rusia.
La rândul lor, deputații socialiști au cerut vineri audierea ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la nota expediată Kremlinului de către autoritățile moldovene. Socialiștii s-au arătat îngrijorați de „limbajul dur” al acestei note de protest, care, în opinia lor, este în măsură să deterioreze relațiile bilaterale moldo-ruse.
Continuare pe DW
Comentarii