Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova și IBM România au semnat joi un acord de colaborare în domeniul tehnologiei și digitalizării.

Memorandumul, semnat în marja Summit-ului Inițiativei Celor Trei Mări de la București, își propune să stabilească o cooperare pentru a desfășura schimburi de bune practici și expertiză privind cloud-ul guvernamental și tehnologii inovatoare, dezvoltarea de soluții digitale și implementarea de proiecte comune în domeniul transformării digitale.

"Transformarea digitală a României prin implementarea unui sistem modern de e-guvernare este o prioritate a mandatului meu de ministru. Acesta este un moment istoric pentru România. Dezvoltarea unui spațiu digital comun România - Moldova pentru care folosim expertiza și resursele unui lider tehnologic precum IBM este pasul către viitorul pe care îl facem. Prin memorandumul semnat astăzi, România face un salt uriaș către digitalizare și inovare", a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

"La Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova, considerăm cooperarea dintre sectorul public și cel privat ca forța din spatele accelerării transformării digitale și încurajării creșterii durabile a mediului privat. Colaborarea cu MCID și IBM urmare acestui Memorandum este o oportunitate valoroasă pentru noi. Ne va permite să testăm soluții tehnologice inovatoare, să beneficiem de sprijin în dezvoltarea resurselor noastre umane și să creăm programe de sprijin în inovație, printre alte beneficii. Suntem extrem de încântați de potențialul acestui Memorandum", a transmis ministrul moldovean Dumitru Alaiba.

"Prin această colaborare strategică cu Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, ne propunem să consolidăm angajamentul de a sprijini agendele naționale ale României și ale Republicii Moldova și să contribuim la accelerarea economiilor țărilor cu tehnologii inovatoare și expertiza industrială a IBM. Memorandumul de înțelegere își propune să consolideze domeniul tehnologiei informației în cele două țări, precum și să ajute la dezvoltarea competențelor și talentelor locale", a declarat Cerasela Baiculescu, Country Leader IBM România și Moldova.

Memorandumul semnat joi conturează intenția părților de a coopera pe procesele de transformare digitală din sectorul public din Republica Moldova și România prin utilizarea tehnologiilor inovatoare și a proceselor eficiente, bazate pe cea mai bună tehnologie disponibilă, pentru a sprijini procesul de digitalizare din cele două țări.