Parlamentul a votat în lectura finală proiectul privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiată la Minsk la 26 mai 1995.

53 de deputați au votat în favoarea proiectului.

Propunerea de denunțare a Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI a aparținut președintelui Parlamentului, Igor Grosu, potrivit căruia Republica Moldova nu mai rezonează cu actualele politici, obiective și decizii ale AIP CSI.

Pe de altă parte, Chișinăul menține relații interparlamentare cu statele membre AIP CSI la nivel bilateral, inclusiv prin intermediul grupurilor de prietenie, astfel că menținerea calității de membru a Republicii Moldova în cadrul AIP CSI este inoportună.

De la începutul anului 2023, conducerea Parlamentului R. Moldova n-a aprobat careva participări la evenimentele AIP CSI. De asemenea, nu au fost înregistrate careva informații oficiale despre eventuale participări ale reprezentanților Parlamentului la activitățile organizate în cadrul AIP CSI, scrie Deschide.md.

Potrivit lui Igor Grosu, după ce o țară fondatoare a CSI, Rusia, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi comunitate.

Igor Grosu a mai spus că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu a ajutat-o să rezolve conflictul transnistrean și să scoată armata rusă de pe teritoriul statului.

Comunitatea Statelor Independente este o organizație regională formată din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice.

Adunarea Interparlamentară este unul dintre organele statutare de cooperare a CSI. R.Moldova s-a alăturat Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI în anul 1998.