Amendamentul la Legea Procuraturii, adoptat miercuri de Guvernul de la Chișinău prin angajarea răspunderii, a fost publicat joi în „Monitorul Oficial”.

Socialiștii și președintele Igor Dodon insistă ca acesta să fie retras imediat, iar PSRM și blocul ACUM, care formează coaliția de guvernare, să se așeze la masa de negocieri – în caz contrar amenință că Guvernul va fi demis prin moțiune de cenzură.

Miercuri seară, la scurt timp după ce Guvernul și-a angajat răspunderea, propulsând un amendament ce îi permite premierului Maia Sandu să propună Consiliului Superior al Procurorilor „lista scurtă” a candidaților la funcția de procuror general, la Guvern au venit ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, și șeful Delegației UE, Peter Michalko. Joi, cei doi diplomați s-au întâlnit și cu președintele Igor Dodon.

Maia Sandu: Suspectăm PSRM de faptul că vrea să captureze Procuratura

Premierul Maia Sandu a spus că Dereck Hogan și Peter Michalko au vrut „să se documenteze din prima sursă” în ceea ce privește angajarea răspunderii Guvernului, adăugând că ambasadorii înțeleg riscurile care există în privința continuării activității acestui Guvern și își doresc ca majoritatea parlamentară ACUM-PSRM să fie menținută „cu condiția reformării justiției”. Maia Sandu a insistat în câteva rânduri că Guvernul este pregătit să-și asume „costurile politice” ale acestui gest, insclusiv demisia „dacă așa vor decide socialiștii - să meargă împotriva reformei justiției” și a reiterat că proiectul nu va fi retras. „Pentru noi este foarte important cine va fi procuror general în următorii 7 ani. De asta depinde dacă va porni o reformă adevărată sau va continua dezmățul în Procuratură, așa cum s-a întâmplat până acum. Reforma justiției e cel mai important lucru - e motivul pentru care mai suntem în această majoritate parlamentară (cu PSRM – n.n.). Noi suntem gata de alegeri anticipate dacă acesta e prețul pe care trebuie să-l plătim pentru o justiție corectă”, a menționat prim-ministrul Maia Sandu, lider al PAS.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, care a anulat miercuri concursul pentru preselecția procurorului general (după ce un membru al comisiei de preselecție, propus de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, lider PSRM, „a punctat vădit disproporționat” un anume candidat), a menționat miercuri seară că „această coaliție atipică ACUM-PSRM nu are niciun rost dacă reforma justiției nu este posibilă”: „Ori noi ne asumăm o reformă sinceră și profundă a justiției și Guvernul își are locul acolo unde este și continuă treaba, ori noi nu ne jucăm de-a țara”, a spus Stamate.

Dodon cere ca Stamate să fie demisă, iar amendamentul, anulat

Pe de altă parte, președintele Igor Dodon cere ca Stamate să fie demisă, iar proiectul de asumare a răspunderii să fie retras, pentru ca ACUM și PSRM să poată relua discuțiile. În caz contrar, a amenințat Dodon, acest Guvern ar putea fi demis.

Maia Sandu a spus că nu înțelege solicitarea lui Igor Dodon de a o demite pe Olesea Stamate. „Nu ea se face vinovată că omul delegat de președintele Parlamentului nu a punctat obiectiv în cadrul comisiei de preselecție”, a explicat premierul.

Joi, după întrevederile avute cu ambasadorii Dereck Hogan și Peter Michalko, președintele Dodon a invitat deputații PAS şi PPDA (care formează blocul ACUM) la negocieri. El a subliniat că probabilitatea înaintării unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului este foarte mare. Dodon a spus că se va întâlni vineri separat cu deputații PAS și cu cei ai PPDA la ora 11.00 și la ora 12.00. Potrivit lui Dodon, tot vineri, 8 noiembrie, Zinaida Greceanîi ar putea convoca ședința Parlamentului. „Moţiunea se pregăteşte. Mâine, după ora 15.00 o să fie foarte clar”, a conchis Dodon.

Plahotniuc nu iartă și nu uită

Cu toate acestea, atât Igor Dodon, cât și Zinaida Greceanîi, vorbesc despre necesitatea identificării unei soluții pentru ca această guvernare să reziste. „Mi-aş dori ca majoritatea (parlamentară - n.n.) să continue, chiar dacă am mai multe obiecţii la unii miniştri. Trebuie să fie găsită o soluţie”, a declarat miercuri Igor Dodon în candrul unei emisiuni. El a precizat că o eventuală reformatare a coaliției prin cooptarea la guvernare a PDM sau a unor transfugi este exclusă – singura variantă acceptabilă fiind în continuare coaliția cu ACUM.

Joi, după ședința fracțiunii PSRM, Zinaida Greceanîi a menționat: „Cu orice preț trebuie păstrată coaliția. O să mai facem o încercare. O invităm mâine, la ora 09:00, pe doamna premier la discuții”. Ea a confirmat că ședința Parlamentului va fi convocată la ora 15.00 și că se va decide dacă acest Guvern va cădea sau nu.

Conform Constituției Republicii Moldova, după asumarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, deputații au la dispoziție 72 de ore pentru a înainta o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Guvernul cade dacă aceasta este votată cu 51 de voturi din totalul de 101.

În opinia unor analiști politici, Guvernul condus de Maia Sandu nu va cădea, momentan Igor Dodon căutând doar o cale onorabilă de a ieși din această situație. Potrivit lor, Dodon este conștient că fostul lider al PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, nu-l va ierta pentru felul în care,în iunie 2019, el și PSRM l-au expulzat de la putere, coalizând cu blocul ACUM.

Ultimă oră. PDM își retrage moțiunea

La 17 octombrie 2019, PDM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, pe care l-a acuzat de „incompetenţă şi proastă gestiune”. Aceasta nu a fost încă examinată. Joi, în cadrul unui briefing, democratul Andrian Candu a anunțat că PDM a decis să-și retragă moțiunea, dar a precizat că va susține orice altă modalitate de demitere a actualului Guvern, inclusiv moțiunea socialiștilor, dacă aceasta va fi înaintată.

DW