Comisia specială condusă de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, începe astăzi dezbaterile efective pe articole din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Amendamentele sunt făcute pentru a ușura viața infractorilor.

UPDATE Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a declarat că urmărește îndeaproape modificările la legea penală.

„În mod repetat, anul trecut în special, am prezentat foarte clar îngrijorările noastre referitor la primul pachet al Legilor Justiției, care trec prin diverse faze de analiză. Cred că decizia președintelui de a trimite legile la Comisia de la Veneția, pentru consultare la nivel internațional, este una foarte bună. Acum urmărim, cât putem de îndeaproape, inițiativa Parlamentului privind un alt pachet ce ar răspunde la deciziile Curții Constituționale din ultimii ani, cu privire la Codul de procedură penală și Codul penal”, a spus Hans Klemm.

*****

Comisia Iordache nu a votat nicio propunere de modificare a Codului Penal. Iordache a condus discuțiile spre exprimarea punctelor de vedere a Ministerului Justiției, CSM, ICCJ, Parchetul general, asociații profesionale și membrii comisiei.

Majoritatea covârșitoare a luărilor de poziție a participanților a fost împotriva amendamentelor depuse de parlamentari. Trebuie precizat că, surprinzător, niciun membru PSD sau ALDE nu și-a susținut amendamentele. Singurul dintre cei apropiați lui Iordache care a mai luat cuvântul a fost Marton Arpad, reprezentantul UDMR.

Președintele Comisiei a fost ascultător, răbdător și binevoitor în legătură cu toate opiniile exprimate împotriva amendamentelor PSD-ALDE, fără a lua apărarea propunerilor făcute de colegii săi.

Aceeași atitudine a avut-o Florin Iordache și în timpul dezbaterilor pe legile Justiției, dar majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat tot ce a crezut de cuviință.

Dezbaterile se reiau miercuri, de la ora 14.

*****

Florin Iordache a deschis dezbaterile și a anunțat că modificările la Codul Penal se vor finaliza săptămâna asta, iar săptămâna viitoare vor fi discutate modificările la Codul de Procedură Penală.

Stelian Ion (USR) cere amânarea discuțiilor pentru că multe materiale au venit chiar și în urmă cu 20 de minute. „Nu cred că cineva le-a citit pe toate, este un material foarte stufos, de la CSM și Ministerul Justiției au venit în urmă cu câteva minute”, a spus Stelian Ion.

Iordache a supus la vot. „Cinci voturi pentru. S-a respins. Altă întrebare? Mai dorește cineva să intervină?”, a decretat președintele comisiei.

Intervine Nicolicea: Vroiam să vă propun să vă retrageți cu domnul Stelian să discutați, iar noi să ne vedem de treaba noastră”, i-a spus acesta lui Iordache.

***** Textul inițial

Fostul ministru al Justiției Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, este cel care va conduce discuțiile pe modificarea mai multor articole din Codul Penal, dar și din Codul de Procedură Penală. Ședința va începe la ora 15.

Modificările propuse de parlamentarii PSD-ALDE sunt făcute pentru a proteja infractorii, pentru reducerea pedepselor, dar și pentru îngreunarea punerii sub acuzație a acestora de către magistrați.

Una dintre cele mai flagrante propuneri de modificare a Codului Penal vizează redefinirea grupului infracțional organizat, infracțiune pentru care este cercetat chiar șeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea.

Potrivit propunerii de modificare a Codului Penal, nu constituie grup infracțional organizat ”grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului”.

Tot cu dedicație pentru liderul PSD este și propunerea referitoare la redactarea motivării și la semnarea unor hotărâri judecătorește definitive. Conform propunerii, hotărârea definitivă trebuie să fie semnată de toți judecătorii care au participat la ultimul termen de judecată, iar, în caz contrar, cauza se repune pe rol. Astfel, Liviu Dragnea poate folosi o cale extraordinară de atac în dosarul Referendumului, în care a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.

Motivarea însă nu a fost semnată de către toți judecătorii care au participat la luarea deciziei de condamnare, deoarece, între timp, fosta președintă a ICCJ Liviu Stanciu a devenit judecător la CCR. Totodată, au trecut opt luni de la pronunțarea sentinței până la motivarea ei.

Un alt beneficiar al controversatelor modificări este și Călin Popescu-Tăriceanu.

Florin Iordache susține că prin proiectele de modificare a Codurilor penale parlamentarii PSD și ALDE nu fac altceva decât să normalizeze o viață în România, „o viață care trebuie gestionată de niște reguli clare”. Iordache a negat că anumite articole din inițiativele legislative ar favoriza anumiți oameni politici, printre care și Liviu Dragnea.

Tot Iordache a susținut că „nicio lege nu se face cu dedicație” și că „legile nu sunt făcute pentru o anumită persoană”.

Principalele modificări propuse, afișate pe site-ul comisiei parlamentare:

 

  • termenul necesar pentru liberarea condiționată se reduce de la 2/3 din pedeapsă la jumătate se restrânge definiția funcționarului public în sensul legii penale.
  • sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul unor proceduri în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară: „În cursul urmării penale sau al judecății organele de urmărire penală sau instanța de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfășoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii și aflării adevărului în cauză”.
  • autoritățile care fac declarații publice ce indică vinovăția unei persoane pentru care nu s-a pronunțat o decizie definitivă riscă pedepse cu închisoarea între șase luni și trei ani.
  • ”în cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârsirea unor infractiuni”.
  • suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia.
  • se introduce obligația ca o hotărâre definitivă să fie motivată în cel mult 30 de zile sau în cazuri excepționale în 60 de zile.
  • motivarea trebuie semnată de toți judecătorii care au participat la ultimul termen de judecată la dezbateri, deliberări, pronunțarea sentinței. Dacă nu se întâmplă acest lucru,  se reia judecata ultimului termen într-o nouă componență a completului de judecată. 
  • o audiere nu poate dura mai mult de 6 ore pe zi.
  • convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate și înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, care nu au legătură cu infracțiunea sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau atașate la dosarul de urmărire penală.
  • vor putea beneficia de reducerea la jumătate a pedepselor în propriile dosare doar cei care denunță în termen de șase luni de la comiterea faptei denunțate.
  • articolul privind infracțiunea de neglijență în serviciu se abrogă.