PAS și PPDA, principalele partide extraparlamentare pro-europene din Republica Moldova, și-au unit oficial forțele împotriva corupției care a capturat statul. Blocul electoral constituit este susținut și de alte partide pro-europene și unioniste: PLDM, PL, PUN și PLR.

Liderii Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, au semnat duminică acordul de constituire a blocului electoral ACUM pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, iar luni au depus actele pentru înregistrarea acestuia la Comisia Electorală Centrală.

Noua structură politică a cooptat mai mulți oameni cu reputație ireproșabilă din societatea civilă. Unul dintre aceștia este fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu. Potrivit lui, blocul ACUM „va deveni pilonul central al luptei tuturor cetățenilor onești pentru demontarea regimului cleptocratic, pentru recuperarea democratică și reinstalarea justiției și statului de drept în Moldova”. „Acest bloc electoral apare într-un moment de încercări fără precedent - represalii anti-democratice și fariseism ridicat la nivel de politică guvernamentală”, a argumentat Munteanu.

Instinct de autoconservare

Partidul Liberal, în care, cu o săptămână în urmă, au avut loc turbulențe din cauza poziției sale șovăielnice- până nu demult partid-partener al PDM la guvernare - a decis duminică să se alăture blocului ACUM. „În acest fel, consolidăm opoziția ca să avem un singur bloc democratic, pro-european şi unionist, pentru a putea demola regimul Plahotniuc-Dodon”, a declarat noul lider al formațiunii, Dorin Chirtoacă. „În alegerile parlamentare, în cadrul blocului ACUM, PL va continua să promoveze obiectivul reîntregirii neamului românesc - Unirea cu România, ca fiind cea mai bună soluţie şi unica de fapt, pentru a asigura securitatea şi prosperitatea cetăţenilor în cadrul NATO şi UE”, a mai adăugat el. Compromisul blocului ACUM cu PL înseamnă cooperarea în vederea înaintării candidaților comuni în circumscripțiile uninominale, dar și pe lista comună, alegerile din februarie 2019 urmând să se desfășoare pentru prima datăîn baza sistemului electoral mixt nerecomandat Moldovei de Comisia de la Veneția.

O decizie similară - de a susține blocul ACUM – a adoptat și Partidul Liberal Reformator, o „așchie” mai veche a PL.

Luni, o altă formațiune unionistă – Partidul Unității Naționale, al cărui președinte de onoare este fostul președinte român, Traian Băsescu, și-a anunțat sprijinul necondiționat pentru blocul ACUM. „Luând în calcul pericolul perpetuării unui regim hibrid Plahotniuc-Dodon, consiliul Politic al PUN a luat decizia de a nu participa la alegerile parlamentare din 2019 și de a sprijini blocul electoral ACUM”, a declarat președintele formațiunii Anatol Șalaru, precizând că PUN nu așteaptă nimic în schimb din partea blocului proaspăt creat.

Liderii ACUM au menționat că blocul este deschis pentru entitățile civice și pentru alte partide care pot să livreze oameni de calitate: „Noi optăm pentru unitate. Asta ne cer cetățenii. Suntem deschiși pentru această unitate cu condiția că cei care vin să facem această unitate, se bucură de încrederea cetățenilor, sunt oameni care au demonstrat în timp că au verticalitate, sunt onești și sunt cei mai buni din ce poate propune în prezent Moldova”, a reacționat președinta PAS, Maia Sandu.

„Opoziția” guvernării – oligarhul își plasează ouăle în coșuri diferite

Puterea pare să fi intuit consilidarea forțelor pro-europene în jurul PAS și PPDA și, potrivit unor analiști politici, și-a creat propria „opoziție”. Și-a trimis sateliți atât pe flancul drept al politicii moldovenești, ca să-l fragmenteze și să poată jongla post-electoral la formarea alianței, dar și pe flancul stâng, ca să împiedice socialiștii să obțină singuri majoritatea în viitorul Parlament. Regimul și-a creat sateliți inclusiv pe segmentul unionist, încercând să asimileze parțial electoratul care, tradițional, vota Partidul Liberal.

Luni, în momentul în care liderii blocului ACUM au mers la Comisia Electorală Centrală să depună dosarul pentru înregistrarea entității politice, guvernarea a încercat să înăbușe mediatic evenimentul cu desecretizarea și publicarea unui raport în baza căruia liderii opoziției ar putea fi învinuiți de trădare de patrie. O comisie de anchetă a Parlamentului, constituită din deputați aserviți PDM, a stabilit că Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi zburat la Bruxelles, la Parlamentul European, cu bilete de avion achitate de Fundația „Open Dialog”. Acțiunile fundației conduse de Ludmila Kozlowska sunt calificate în raportul citat ca fiind „activități de inteligență diversionistă străină îndreptată împotriva Republicii Moldova”, documentul fiind transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

În baza acestuia, liderii opoziției sau chiar blocul ACUM în totalitate ar putea fi scos din cursa electorală, iar în acest caz justiția controlată politic ar elibera eșichierul politic sateliților puterii oligarhice, care a capturat statul. Rolul acestora, la alegerile din februarie, ar fi de „răul mai mic”.

„Nu este altceva decât o încercare de a ne discredita și a pregăti terenul pentru a ne exclude din aceste alegeri”, a comentat Maia Sandu.

DW