Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea de marți a primei instanțe prin care au fost invalidate alegerile pentru funcția de primar. Astfel, primarul ales, Andrei Năstase, rămâne fără mandat. Decizia încă mai poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

„Un proces al absurdului. Rusine! Vom merge la Curtea Supremă de Justiție. Este o decizie depsre judecători criminali. Sunt niște criminali cei care au luat aceasta decizie! În țara asta ei pot face orice, dar nu pot să ne oprească să ieșim în stradă. Sunt pregătit pentru orice deznodamânt. Sunt determinat să merg până la capăt", a reacționat Năstase.


Nevalidarea mandatului a provocat proteste la Chișinău. Mii de susținători ai lui Andrei Năstase au ieșit din nou în stradă. Ei spun că le-a fost furat votul prin intermediul unei justiții controlate în totalitate de liderul PD, Vlad Plahotniuc. Premierul Pavel Filip, care este unul din fruntașii PD, a negat orice implicare a autorităților în luarea deciziei de către prima instanță. Decizia Curții de Apel vine după ce atât Bruxellesul, cât și Washingtonul au denunțat o evoluție îngrijorătoare în Republica Moldova, insistând asupra respectării voinței politice a locuitorilor capitalei.

Prima instanță a anulat rezultatele alegerilor motivând că ambii candidați au chemat alegătorii la urne în ziua alegerilor, prin intermediul rețelelor de socializare, fapt apreciat de judecătoarea care a examinat cauza ca fiind „agitație electorală”. În opinia sa, doar autoritatea electorală este abilitată cu dreptul de a chema cetățenii la vot.

Dacă rezultatele alegerilor locale anticinu nu vor fi recunoscute nici de Curtea Supremă de Justiție, funcția de primar va fi exercitată de actualul interimar Ruslan Codreanu, exponent al PPEM, care asistă PD-ul la guvernare la nivel central, deoarece, conform Codului electoral, alegeri noi nu mai pot fi organizate până la alegerile locale generale din 2019.

Partidele anti-sistem au anunțat o amplă manifestație de protest în susținerea lui Andrei Năstase pentru duminică 24 iunie.