Președintele Maia Sandu a dizolvat Parlamentul - pe 11 iulie vor avea loc alegeri anticipate
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău. Prin același decret, șefa statului a stabilit pentru 11 iulie data alegerilor anticipate.
Șefa statului a semnat decretul la câteva minute după ce Curtea Constituțională a anulat hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență, prin care majoritatea PSRM-Șor a încercat să evite dizolvarea.
Anterior, Curtea Constituțională a constatat că Parlamentul și-a epuizat toate șansele de învestire a unui nou guvern și, la solicitarea Maiei Sandu, a emis un aviz privind constatarea circumstanțelor dizolvării legislativului. A urmat o tentativă eșuată de preluare a controlului asupra Curții Constituționale.
Maia Sandu: Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate - să o folosim cu înțelepciune!
În cadrul briefingului susținut imediat după semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului, Maia Sandu a chemat cetățenii să valorifice această șansă de revenire la normalitate.
„Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține parlamentul care pleacă. După alegeri, vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritate stabilă și vom îndrepta lucrurile în țară. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor. (...) Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului, pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească, pentru a putea fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune!”, a spus șefa statului.
Reacția socialiștilor: „Un păcat în săptămâna patimilor”
După decizia Curții Constituționale de anulare a stării de urgență, socialiștii i-au cerut Maiei Sandu să identifice acum soluții la toate problemele din țară și să spună cum intenționează să organizeze alegeri fără bani (guvernul demisionar nu a prevăzut bani pentru anticipate), pe timp de pandemie, în condițiile în care doar 3 la sută din populație este imunizată.
Unul dintre fruntașii PSRM, Vlad Batrîncea, a spus că a fost creat un precedent periculos pentru Republica Moldova prin faptul că Parlamentul a fost înlăturat de la luarea deciziilor, iar deputatul PSRM, Petru Burduja, a menționat că decizia Curții, prin care s-a deschis calea spre dizolvarea parlamentului, este „un păcat în săptămâna patimilor”.
Vitalie Călugăreanu, DW
Comentarii