Presa rusă scrie despre întâlnirea de ieri a lui Igor Dodon cu Vadim Krasnoselski ca despre un eveniment „de importanță istorică”, deși în textul știrilor nu apare nici un detaliu ce ar lăsa amprente în istorie.

Din contra, posturile TV „RBC” (controlat de oligarhul Mihail Prohorov) și „Russia 1” (parte a trustului „Russia astăzi” (agenție de stat)), care i-au conferit evenimentului „importanță istorică”, menționează că părțile nu au discutat nici măcar probleme politice, iar un potențial statut pentru regiunea separatistă urmează a fi discutat ulterior.

„Russia 1” a acordat mai multă atenție declarațiilor șefului grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, acesta fiind citat pe larg. Instituția media a încercat să evidențieze declarația șefului separatiștilor privind „respectul față de poporul transnistrean”.

Agenția Ria Novosti își începe știrea cu un citat extras de pe pagina de Facebook al președintelui moldovean: „Problemele dintre Chișinău și Tiraspol trebuie rezolvate luând în calcul interesele părților”.

Ria Novosti menționează că în raioanele de Est ale Republicii moldova locuiesc 60% etnici ruși și ucraineni care au solicitat independență de frica unirii Moldovei cu România.

Principala sursă propagandistică a Kremlinului, specializată în trimiterea mesajelor către Occident, „Russia Today”, consideră „istoric” faptul că pentru prima oară în ultimii 8 ani un lider de la Chișinău a călcat pe teritoriul autoproclamatei „rmn”.

Jurnaliștii acestei platforme media au subliniat că : „în lipsa unor decizii concrete, declarațiile pozitive ale celor doi lideri sunt un motiv de optimism”.

Și agenția oficială TASS a publicat un articol despre întâlnirea de la Tighina. TASS notează că cei doi au stabilit o listă de priorități.

Nantoi: „Dodon legalizează marionele rusești”

Pe de altă parte, unii analiștii politici și presa de la Chișinău lasă să se înțeleagă că întâlnirea Dodon - Krasnoselski nu este altceva decât „joc la public”. Oazu Nantoi a declarat pentru IPN că: „Igor Dodon, întâlnindu-se cu Vadim Krasnoselski, pe care l-a declarat drept liderul legal al regiunii transnistrene, contribuie la legiferarea unui regim de marionete ruseşti”.

După întâlnirea dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski, o singură formațiune politică de la Chișinău a condamnat gestul președintelui Republicii Moldova. Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, susține că poziţia lui Igor Dodon, cu care acesta s-a prezentat la întrevederea cu Krasnoseliski, contravine art. 1 (1) din Constituția Republicii Moldova potrivit căruia „Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil” și art. 77 din Legea Supremă, care stipulează clar că Preşedintele Republicii Moldova „este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrității teritoriale a țării”, se arată într-o declarație a formațiunii politice.

Presa transnistreană oferă detalii despre care Dodon a tăcut

Presa de pe malul stâng al Nistrului a ridicat întâlnirea de miercuri de la Tighina la rang de „eveniment politic la nivelul Comunității Statelor Independente”. Potrivit „postului public” de televiziune de la Tiraspol, principalele subiecte discutate au fost: „menținerea pacificatorilor ruși la Nistru, stoparea dosarelor penale pe numele conducătorilor transnistreni și recunoașterea diplomelor emise de instituțiile transnistrene de învățământ”, iar la finalul materialului jurnalistic Vadim Krasnoselski îl citează pe Vladimir Putin care a spus: „Federația Rusă nu are granițe”.

De asemenea, presa transnistreană mediatizează abundent mesajul postat pe Twitter de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, delegatul Kremlinului în problema transnistreană. Rogozin a menționat: „Este important ca la asemenea întâlniri să fie discutate probleme care pot asigura securitatea și bunăstarea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.

Costel Prepeliță