Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că Rusia reprezintă o amenințare majoră la adresa securității țării și tocmai din această cauză, Moldova are nevoie de un sistem îmbunătățit de apărare antiaerian.

„Ei s-au ascuns în spatele acestui principiu al neutralității, dar nu au explicat niciodată nimănui ce este neutralitatea. Neutralitatea este un fel de instrument de politică externă, dar nu asigură securitate. Dacă Kremlinul decide să ne atace, va ataca. Și cu ce se vor apăra oamenii? Sau propun ei să fugim și să nu facem nimic? Vreau să spun că securitatea este un element foarte important al dezvoltării. Uitați-vă la țările dezvoltate. Ele investesc în securitatea lor. De ce? Pentru că atunci atât oamenii, cât și mediul de afaceri se simt în siguranță. Da, vom avea un radar pentru controlul spațiului aerian. Aceasta este prima parte. Și ce urmează? Nu avem sistem de apărare aeriană, nu avem rachete, nu avem avioane. Următorul pas este sistemul de apărare aeriană pentru infrastructura critică, inclusiv aeroportul, centralele electrice și așa mai departe. Acesta este doar începutul”, a declarat Recean la TV8.

Prim-ministrul a ținut să remarce că noua strategie de securitate națională identifică Moscova ca fiind cea mai mare amenințare la adresa țării și a Guvernului pro-european.

„Strategia de securitate națională identifică, într-adevăr, două probleme principale, amenințări majore la adresa securității noastre - Kremlinul, prin comportamentul său, prin atitudinea Kremlinului față de vecinii noștri, dar și atitudinea Kremlinului față de noi, față de Moldova. De exemplu, când au închis recent piața pentru produsele noastre. Acest lucru nu a fost bazat pe ceva obiectiv. Aceasta doar arată cum Kremlinul pur și simplu nu respectă Moldova, Kremlinul nu respectă poporul nostru, Kremlinul nu respectă produsele noastre de calitate. Ei deschid piețele doar atunci când le este convenabil și doar când noi, în schimb, trebuie să facem ceva. Acestea sunt relații bazate pe principii greșite”, a spus Dorin Recean.

Premierul a mai punctat că Republica Moldova va construi relații doar cu țările care îi respectă și a condamnat repetat prezența trupelor rusești în regiunea transnistreană.

„Kremlinul încă menține forțe armate ilegale în Moldova, chiar dacă de peste 30 de ani spunem că acest lucru este inadmisibil, și Rusia ar trebui să-și retragă trupele de pe teritoriul țării noastre. De asemenea, Kremlinul ne-a șantajat, inclusiv în trecut. Evident, vom construi relații cu țările care ne respectă, cu țările care respectă Republica Moldova și oamenii noștri”, a continuat acesta.